Den nye forsvarsstruktur bekymrer fagforeninger

ORGANISATION: Flere fagforeninger ser stadig med skepsis på den nye ledelsesstruktur i forsvaret og frygter, at politiske hensyn skal overskygge militærfaglig viden og drift. Centralforeningen for Stampersonel glæder sig derimod over udviklingen.

<div>På billedet er en delegation fra&nbsp;Forsvarets øverste ledelse på besøg i Kabul i november 2014. Ledelsen i Forsvaret oplevede sidste år radikale forandringer.&nbsp;</div>
På billedet er en delegation fra Forsvarets øverste ledelse på besøg i Kabul i november 2014. Ledelsen i Forsvaret oplevede sidste år radikale forandringer. 
Foto: Thomas Belsø
Sine Riis Lund

Den mere politologiske tilgang betyder, at den militære faglighed rykker i baggrunden, og man i virkeligheden kun laver den faglige afdækning, som er nødvendig i forhold til, hvad der efterspørges politisk.

Niels Tønning
Formand for Hovedorganisationen af Officerer i Danmark

Ledelsen af forsvaret er ændret radikalt. Mere end 100 mand fra det tidligere Forsvarskommando er rykket ind i Forsvarsministeriets departement, og med dem fulgte store ansvarsområder som økonomi, personale og indkøb af materiel. De mere operative dele kom ind under en nyoprettet militær kommando.

Alle politiske partier med undtagelse af Enhedslisten stod bag omorganiseringen med en aftale i april sidste år. Aftalen medførte et farvel til adskillige generaler og topofficerer og indikerede grundlæggende ændringer i forholdet mellem den politiske og militære ledelse.

Foruden ønsker om økonomiske besparelser var beslutningen næret af et ønske om at styrke den politiske styring af forsvaret. Et ønske, der blev mødt med vantro fra flere sider. Blandt andre fra flere af forsvarets fagforeninger. Nu et år efter aftalen blev indgået, ser de stadig med skepsis på den nye struktur.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00