Forskere: Bo Smith-udvalgets konklusioner holder ikke

INTERVIEW: To forskere fra RUC kritiserer Bo Smith-udvalgets rapport om tilstanden i det danske embedsværk. “Der er ikke belæg for flere af deres konklusioner,” siger lektor Carina Saxlund Bischoff.

Bo Smith stod i spidsen for et udvalg, der i september 2015 udkom med en rapport om samspillet mellem politikere og embedsmænd.
Bo Smith stod i spidsen for et udvalg, der i september 2015 udkom med en rapport om samspillet mellem politikere og embedsmænd.Foto: /ritzau/Søren Bidstrup
Sine Riis Lund

Det er så stærke, magtfulde aktører, som står bag, og hvis man skal råbe op og sige, at det her holder ikke, det har ikke bukser på, så bliver man også nødt til at sige det ligeud.

Carina Saxlund Bischoff
Lektor i statskundskab, RUC

Under stor offentlig bevågenhed konkluderede Bo Smith-udvalget i 2015, at der ikke er grund til at bekymre sig om forholdene i centraladministrationen, og at embedsmandsnormerne i betydelig udstrækning bliver efterlevet.

Men udvalget havde ikke belæg for de konklusioner, lyder den opsigtsvækkende vurdering fra to RUC-forskere i en artikel i det første nummer af tidsskriftet Politica i år.

De har gennemført en metodekritisk analyse af Bo Smith-udvalgets undersøgelser af embedsværket.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00