Gyldent år for vikarer i ministerier

VÆKST: Sidste år steg ministeriernes udgifter til vikarer med 29 procent. Det vækker bekymring i fagforeninger. Særligt to ministerier står for det øgede forbrug.

Foto: Erik Refner/Scanpix
Sine Riis Lund

Selvfølgelig kan man ikke altid på stedet og med kort varsel finde den arbejdskraft, man gerne ville have, men jeg synes, det her stikker i øjnene som et voldsomt overforbrug af vikarer.

Peter Raben
Næstformand i HK Stat

Stigningen skyldes, at Skat har ansat vikarer i Skat Kundeservice til at håndtere telefoniske henvendelser i peak-perioder omkring for eksempel frigivelse af årsopgørelsen og andre opgaver i kundeservice, som Skat ikke havde behov for i 2014.

Skatteministeriet
Fakta
Hvad er vikarydelser?
Vikarydelser defineres som indkøbskategori på følgende måde:
“Alle former for vikarydelser. Opgaver, som normalt udføres af ansatte, men som udføres af eksterne personer i forbindelse med for eksempel sygdom, opsigelser eller tidsafgrænset merarbejde.”
Fakta
Om opgørelsen
  • Moderniseringsstyrelsen har udtrukket dataene for Altinget. Styrelsen oplyser, at det er ministerierne selv, der har indrapporteret og dermed er ansvarlige for egne data. Tallene er angivet i løbende priser.
  • Moderniseringsstyrelsen oplyser helt generelt, at der på grund af regnskabsomlægninger ved ressortændringerne i 2015 kan være en forhøjet risiko for, at der er poster, der ikke er korrekt registreret.
  • Opgørelsen omfatter de institutioner i staten, som er omfattet af cirkulære om indkøb i staten. Det vil i hovedsagen sige departementer og deres underliggende styrelser.

Flere statsansatte kunne sidste år byde en vikar velkommen som kollega. 

Fra 2014 til 2015 steg departementers og styrelsers samlede vikarforbrug fra 68 til 88 millioner kroner, hvilket svarer til en stigning på 29 procent.

Også set i forhold til 2013 lå vikarforbruget sidste år højt. I 2013 indkøbte ministerierne vikarydelser for 66 millioner kroner.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00