Hvidvasksekretariat fordoblet på to år: "Vi ser hele tiden en stigning i antal underretninger"

INTERVIEW: Danmark har fra flere sider fået kritik for sin indsats mod hvidvask, men Hvidvasksekretariatet er blevet styrket med flere midler og kompetencer, som både har og vil bidrage til at optrevle flere kriminelle netværk, fortæller afdelingsleder Jørgen Andersen.

Hvidvaskskandalen med Danske Bank i centrum har for alvor fået øjnene op for, at der også i Danmark foregår hvidvask. 
Hvidvaskskandalen med Danske Bank i centrum har for alvor fået øjnene op for, at der også i Danmark foregår hvidvask. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

I dag har vi en særdeles god og velfungerende afdeling. Det er der slet ikke tvivl om, men vi kan stadig blive bedre, og jeg synes, at vi er kommet rigtig langt med at få sikret både udstyret og kompetencerne til at øge kvaliteten af de produkter, vi sender videre.

Jørgen Andersen
Leder af Hvidvasksekretariatet

Opmærksomheden omkring det her er steget voldsomt de senere år, og det har også skabt øget politisk opmærksomhed, hvor lovgivningen på området også er blevet strammet.

Jørgen Andersen
Leder af Hvidvasksekretariatet
Fakta
Hvad er Hvidvasksekretariatet?
Hvidvasksekretariatet hører under Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK), også kendt som bagmandspolitiet.
Sekretariatet er oprettet i 1993 og er den danske finansielle efterretningsenhed. 
Hvidvasksekretariatet er oprettet med henblik på at modtage, analysere og videreformidle underretninger om mulig hvidvask af udbytte fra strafbare forhold eller finansiering af terrorisme fra de virksomheder og personer, som er omfattet af hvidvaskloven.
Sekretariatet modtager også underretninger fra offentlige myndigheder.

Kilde: Anklagemyndigheden.dk 


Hvad er FATF?
FATF (Financial Action Task Force) er en international organisation oprettet i 1989 med det formål at modvirke hvidvask. I 2001 blev formålet udvidet til også at modvirke terrorfinansiering. Danmark er medlem.

Kilde: Advokatsamfundet.dk

Da Danske Bank for få år siden blev centrum i en af verdens største hvidvasksager, blev ordet hvidvask i hidtil uset grad allemandseje i danskernes sprogbrug.

Sagen fik også sat skub i myndighedernes oprustning af indsatsen mod økonomisk kriminalitet. Det gælder ikke mindst i Hvidvasksekretariatet, der bliver benævnt som Danmarks tredje efterretningsenhed med fokus på finansielle transaktioner.

I dag er der 30 årsværk ansat i Hvidvasksekretariatet mod 15 årsværk i begyndelsen af 2018.

Dokumentation

Hvad er hvidvask?
Hvidvask er i hvidvaskloven defineret som:

1) uberettiget at modtage eller skaffe sig selv eller andre del i økonomisk udbytte, der er opnået ved en strafbar lovovertrædelse,
2) uberettiget at skjule, opbevare, transportere, hjælpe til afhændelse eller på anden måde efterfølgende virke til at sikre det økonomiske udbytte fra en strafbar lovovertrædelse eller
3) forsøg på eller medvirken til sådanne dispositioner.

Hvad er karakteristisk ved hvidvask?
Hvidvasktransaktioner kan være meget forskellige, og hvidvask kan foregå i flere faser. Karakteristisk for mange typer hvidvasktransaktioner er, at formålet er at få udbyttet til at se lovligt ud. Denne form for hvidvask kan typisk opdeles i tre faser:

1. Anbringelse: Det ulovlige udbytte anbringes. Det kan for eksempel være i det finansielle system.
2. Sløring: Det ulovlige udbytte adskilles fra dets kilde. Det kan for eksempel ske gennem (finansielle) transaktioner.
3. Anvendelse: Det ulovlige udbytte tilbageføres til gerningsmanden. Det kan for eksempel være tilbageførsel i en form, hvor udbyttet er ændret til midler eller aktiver, der ser ud til at være lovlige.

Kilde: Anklagemyndigheden.dk


Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00