Debat

Justitia: Flere videomøder og færre domsmænd kan nedbringe sagsbehandlingstiden ved domstolene

Sagsbehandlingstiderne ved domstolene er kritisk lange, og fundamentet for vores retssystem er i fare. Flere videomøder, færre nævninge og domsmænd kan være en del af løsningen, men må ikke kompromittere retssikkerheden, skriver Justitias direktør Birgitte Arent Eiriksson.

Sagsbehandlingstiderne ved de danske domstole er kritisk lange, men skal kun løses med initiativer, der ikke går på kompromis med borgernes retssikkerhed, skriver Birgitte Arent Eiriksson. 
Sagsbehandlingstiderne ved de danske domstole er kritisk lange, men skal kun løses med initiativer, der ikke går på kompromis med borgernes retssikkerhed, skriver Birgitte Arent Eiriksson. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Birgitte Arent Eiriksson
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I disse måneder sidder et panel bestående af landets ypperste jurister og embedsfolk anført af tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam med en opgave, som – selvom den i sin ordlyd er simpel – er meget vanskelig at løse på en hensigtsmæssig måde: Hvordan nedbringes sagsbehandlingstiden ved domstolene?

Opgaven bliver særlig prekær, når det fremgår af både regeringsgrundlaget og udtalelser fra justitsminister Peter Hummelgaard, at det primært er "forenklinger" og "strukturelle ændringer", som skal løse problemerne. Justitsministeren har tillige udtalt til Altinget, at disse forudsætninger vil få konsekvenser for retssikkerheden, "det er et politisk spørgsmål, hvor vi må afveje mellem sagsbehandlingstid og retssikkerhed".

Dette må siges at stå endnu mere klart, efter at regeringen forleden fremlagde deres forslag til en finanslov, hvor domstolene reelt alene vil blive tilført 32 millioner kroner til bekæmpelse af sagsbehandlingstiden. Selvom beløbet måske vil kunne blive højere i de kommende forhandlinger, vil det ikke i sig selv kunne løse de massive problemer.

Temadebat

Hvordan aflaster vi de pressede domstole?

De danske domstole bliver mere og mere pressede. 

Regeringen har nu nedsat 'Rørdam-udvalget', som skal se på, hvordan de aflastes.

Altinget Embedsværk giver nu en række centrale aktører mulighed for at give deres bud.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Vi bringer kun indlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Vil du deltage i debatten? Skriv til [email protected].

Effektivitet og sagsbehandlingstid er centrale parametre, som er vigtige for retssikkerheden ved domstolene. Spørgsmålet er dog, hvordan det skal afvejes i forhold til den helt grundlæggende forudsætning om, at afsagte domme i videst muligt omfang skal være korrekte og retfærdige.

Gennem de seneste årtier er der gennemført en række lovændringer, som har haft til formål at effektivisere domstolene, men som samtidig gradvist har udhulet borgernes retssikkerhedsgarantier.

For eksempel har man ad flere omgange sænket kravene til, hvornår sager kan behandles og afgøres uden den tiltaltes tilstedeværelse. Det betyder, at en tiltalt, der er indkaldt via e-Boks, i dag kan idømmes op til seks måneders ubetinget fængsel, hvis vedkommende udebliver fra et retsmøde uden at kunne dokumentere en gyldig grund for sin udeblivelse.

Et andet eksempel er forenklingen af bødesagsprocessen i 2011, som gjorde det muligt at behandle bødesager skriftligt i retten uden afholdelse af et retsmøde, og hvor manglende reaktion på et bødeforlæg i e-Boks anses for en tilståelse. Tiltagene har utvivlsomt effektiviseret sagsbehandlingen, men har samtidig også udhulet retssikkerheden for særligt de mindre ressourcestærke borgere.

Læs også

Samtidig er sådanne løbende indskrænkninger i retssikkerheden ofte irreversible i praksis. De bliver hurtigt den nye virkelighed, som kommer til at danne grundlag for yderligere retssikkerhedsmæssige indskrænkninger. Men der er selvfølgelig grænser for, hvor langt man kan gå, inden retssikkerheden eroderer, og risikoen for at dømme uskyldige borgere bliver for stor.

Nedbring sagsbehandlingstiden

Lige nu er sagsbehandlingstiderne ved domstolene så kritisk lange, at fundamentet for vores retssystem er i alvorlig fare. Det er derfor afgørende, at der bliver grebet ind med både tilførsel af ressourcer og optimering af systemet. Mange forskellige effektiviseringsinitiativer kan overvejes, men det er vanskeligt at finde initiativer, som ikke har en negativ virkning på retssikkerheden. Nogle er dog mindre bekymrende end andre.

Det kan for eksempel overvejes at gøre det muligt at anvende videomøder i stedet for traditionelle telefonmøder i mindre civile sager. Særligt i de såkaldte "småsager" og i de civile sager, hvor en eller begge parter ikke har advokat, kan det forbedre kommunikationen og dermed øge chancerne for en hurtig afslutning af sagen.

Det kan for eksempel overvejes at gøre det muligt at anvende videomøder i stedet for traditionelle telefonmøder i mindre civile sager.

Birgitte Arent Eiriksson
Direktør, Justitia

Hvis der samtidig bliver mulighed for, at retten kan træffe afgørelse i sagen på grundlag af de foreliggende oplysninger, kan det helt undgås, at parterne skal møde personligt op i retten.

Det kan også overvejes at ændre reglerne om, hvornår domsmænd og nævninge skal medvirke i straffesager, da dette gør sagerne mere udgifts- og ressourcetunge.

Der er sagstyper, hvor domsmænds tilstedeværelse må anses for mindre nødvendig. Det gælder for eksempel alle sager, som alene vedrører færdselsovertrædelser. Tilsvarende er det ikke nødvendigt, at der medvirker nævninge i sager, hvor der bliver spørgsmål om dom til anbringelse i institution i medfør af straffelovens paragraf 68. Sådanne effektiviseringer skal naturligvis ske på grundlag af nærmere overvejelser om behovet for domsmænd og nævninge i de enkelte sagstyper.

Udviklingen bør undersøges

Ifølge Justitias oplysninger modtager retterne mange anmodninger om genoptagelse af allerede afgjorte bødesager. I mange tilfælde vil det være hurtigere automatisk at genoptage en bødesag end at skulle vurdere, om betingelserne for genoptagelse er opfyldt. En automatisk ret til genoptagelse indenfor en nærmere fastsat frist vil derfor ikke alene være en effektivisering, men også en styrkelse af tiltaltes retssikkerhed.

Endeligt kan være en god ide at undersøge, hvorfor antallet af tilståelsessager er faldende, og om udviklingen kan vendes.

Uanset hvor mange og hvilke tiltag, som kommer på tale, er det i sidste ende afgørende, at nedbringelsen af sagsbehandlingstiden ved domstolene sker på minimal bekostning af retssikkerheden.

Birgitte Arent Eiriksson
Direktør, Justitia

Ifølge Domsstolsstyrelsens opgørelser er antallet af tilståelsesager i perioden fra 2001 til 2021 faldet fra 14.709 til 5.027 årligt. I samme periode er antallet af både domsmandssager og det samlede antal straffesager steget, hvilket tilsammen belaster ressourceforbruget.

Uanset hvor mange og hvilke tiltag, som kommer på tale, er det i sidste ende afgørende, at nedbringelsen af sagsbehandlingstiden ved domstolene sker på minimal bekostning af retssikkerheden.

Derfor er det også vigtigt, at der bruges den nødvendige tid og de nødvendige ressourcer på at finde frem til de tiltag, som mest hensigtsmæssigt kan reducere sagsbehandlingstiden og samtidig sikre, at borgerne får en retfærdig og retssikkerhedsmæssigt betryggende behandling ved domstolene.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Arent Eiriksson

Direktør, Justitia, advokat, medlem, Dataetisk Råd, Etisk Råd, Borgerretsfonden og SIRI-Kommissionen 4.0
cand.jur. (Københavns Uni. 1996), Master of Public Governance (CBS)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Thomas Rørdam

Fhv. præsident, Højesteret
cand.jur. (Aarhus Uni. 1976), LLM (University of California, Berkeley 1977)

0:000:00