Konsulenter spiller dobbeltrolle i kommuners handicapsager

KASKETTER: Konsulentvirksomhed har på en gang rådgivet kommuner om billigere indsatser i handicapsager og tilbudt selv at overtage indsatsen for borgeren i samme sager. Problematisk interessekonflikt, vurderer professor.

Konsulentvirksomheders rådgivning af kommuner i sager om borgere med handicap har i flere tilfælde bragt dem i en dobbeltrolle. (Arkiv)
Konsulentvirksomheders rådgivning af kommuner i sager om borgere med handicap har i flere tilfælde bragt dem i en dobbeltrolle. (Arkiv)Foto: Kim Haugaard/Midtjyske Medier/Ritzau Scanpix
Kim RosenkildeSimon Lessel
Foto: Grafik af Michael Hernvig

Konsulentvirksomheden Trancit, der hjælper kommuner med at finde besparelser på handicapområdet, har i flere tilfælde haft en dobbeltrolle.

I mindst to tilfælde har en kommune efter rådgivning fra virksomheden sendt borgere i et tilbud, som bliver drevet af Trancit selv. På den måde har konsulenterne tjent penge i samme sag som både rådgiver og leverandør af et socialt tilbud. 

Det viser aktindsigter, Altinget har fået i mails og skriftlig afrapportering fra Trancit i henholdsvis Billund og Vesthimmerland Kommune.

Dokumentation

Sagen kort

Altinget har gennem aktindsigter afdækket samarbejdet mellem kommuner og de to konsulentvirksomheder Trancit og Brorson Consult om at finde billigere løsninger i konkrete sager på handicap- og socialområdet.

83 kommuner har på nuværende tidspunkt svaret. Af dem har 23 indgået samarbejde med en af de to (i en kommune dem begge) konsulentvirksomheder med henblik på en gennemgang af udvalgte borgersager.

Hovedparten er konktrakterne er baseret på et no cure no pay-princip, hvor konsulenterne først får betaling, hvis kommunen opnår en besparelse i de konkrete sager. Aflønningen af konsulenterne vil i forlængelse heraf kunne blive større, jo større en besparelse kommunen opnår.

De konkrete samarbejder er primært indgået i perioden 2017 og frem. Langt de fleste i 2018 og 2019.

Se hvilke kommuner, der har indgået samarbejde med de to konsulentvirksomheder her.


Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00