Kristian Jensen vil have danskere foran i køen til EU-job

INTERVIEW: Finansministeren slår alarm over for EU-Kommissionen over det hastigt svindende antal danske ansatte i EU’s institutioner. Særlige optagelsesprøver er på ønskelisten. Det samme er flere danskere på topposter.

Finansminister Kristian Jensen slog tirsdag i Bruxelles et slag for flere danskere i EU's institutioner.
Finansminister Kristian Jensen slog tirsdag i Bruxelles et slag for flere danskere i EU's institutioner.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Kun ni danskere har gennem de seneste seks år bestået den adgangsprøve, som giver billet til fast ansættelse i EU’s institutioner. Samtidig er en hel generation af danske embedsmænd, der startede deres karriere i EU-systemet efter Danmarks indtræden i unionen, på vej på pension. Det betyder, at Danmark står til at miste op mod en tredjedel af sine EU-ansatte i løbet af de næste fem-ti år, lyder advarslen fra Udenrigsministeriet.

Derfor mødtes finansminister Kristian Jensen (V) tirsdag med EU-kommissær for budget og personaleforhold, Günther Oettinger, for at bede ham om hjælp.

”Vi trænger til nogle mere fleksible regler for, hvordan vi får nogle danskere ansat, så vi ikke risikerer at blive underrepræsenteret,” siger Kristian Jensen.

Vil have særlig prøve
Han anerkender, at danske ansøgere har svært ved at klare sig i det såkaldte concours-system, som EU-adgangsprøven kaldes. Derfor så han gerne, at Danmark og andre lande i lignende problemer fik en anden og mere smidig adgangsprocedure til EU-stillingerne.

”Jeg kunne godt tænke mig en særlig concours for de lande, som står til at blive underrepræsenteret. Ikke fordi det skal være nemmere, men fordi vi i Danmark simpelthen ikke er vant til den form for test forud for en ansættelse. Så en model mere tilpasset dansk arbejdsmarkedstradition kunne være én af vejene. En anden vej kunne være, at nogle af de danskere, der har været midlertidigt ansat i EU uden om concours-systemet kunne overgå til ordinær ansættelse, fordi de nu har bevist deres værd,” siger finansministeren.

Flere topjob, tak
Samtidig råbte Kristian Jensen også vagt i gevær over, at der ikke er nok danskere placeret i EU-Kommissionens øverste job. I 2015 mistede Danmark således sin eneste generaldirektør i EU-Kommissionen, EU-systemets svar på en hjemlig departementschef. Ifølge finansministeren var Oettinger lydhør over for problemet.

”Der var et klart tilsagn om, at han gerne vil hjælpe til med at få placeret danskere, der allerede er i EU-systemet, ind på de ledelsesmæssige lag. Der mener han selv, at Danmark kan bidrage med nogle rigtig vigtige kompetencer,” siger Kristian Jensen, der påpeger, at det er vigtigt for danske interesser, at der er folk med særkendskab til Danmark på vigtige poster.

”Det er problematisk, at vi ikke har nogen højt placeret dansker. Det er et spørgsmål om, at der skal være nogle med indgående viden om danske forhold. Det er jo ret tit, at vi kommer med større eller mindre ønsker om at få danske særordninger. Senest da vi med det yderste af fingerneglene fik en model på plads om Europol, som det ser ud til. Det får vi kun, fordi der er nogle i systemet i dag, der kender danske forhold."

"Derfor var det ret positivt, at Oettinger selv sagde, at han var interesseret i, om vi kan pege på en dansk kandidat til ny generaldirektør,” siger ministeren, der dog ikke vil ud med, hvem man har i tankerne fra dansk side.

Regeringen starter om kort tid en ny hvervekampagne forud for den næste store EU-adgangsprøve til sommer. Kampagnen lanceres i marts på Københavns Universitet, hvor Danmarks EU-kommissær Margrethe Vestager og udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) vil forsøge at få danske studerende interesseret i at gå EU-vejen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00