Kritik: Myndigheder krænker forskeres ytrings- og forskningsfrihed

MUNDKURV: Professor fra Københavns Universitet og Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde vurderer, at ministerier i mange tilfælde kompromitterer forskeres ytrings- og forskningsfrihed. Myndigheder afviser kritikken.

Miljø- og Fødevareministeriet afviser, at man med sine kontrakter med universiteter krænker forsknings- og ytringsfriheden for forskere. 
Miljø- og Fødevareministeriet afviser, at man med sine kontrakter med universiteter krænker forsknings- og ytringsfriheden for forskere. Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Vi oplever problemet som stort, og mange af de kontrakter, som vi taler om her, indebærer et uacceptabelt og utåleligt indgreb i forsknings- og ytringsfriheden.

Morten Rosenmeier
Formand for Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde

Disse bestemmelser har karakter af standardvilkår for denne type aftaler og indskrænker efter Miljø- og Fødevareministeriets opfattelse ikke den enkelte forskers ytringsfrihed eller anfægter forskningens uafhængighed.

Miljø- og Fødevareministeriet
Fakta
Om forskningsbaseret myndighedsbetjening
  • Med en ændring af universitetsloven i 2007 overtog universiteterne opgaven med at udføre myndighedsbetjening.
  • Indførelsen af den nye regel betød samtidigt, at et antal sektorforskningsinstitutter blev indfusioneret med universiteterne.
  • Typisk indgår universiteter og myndigheder fireårige rammeaftaler, som dog opdateres hvert år. Derudover laves der aftaler om konkrete aftaler.
Om UBVA
  • Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde (UBVA) er et stående udvalg under Akademikerne og varetager akademikernes interesser i ophavsretlige og patentretlige spørgsmål.

En særdeles vidtgående tavshedspligt og en omfattende overdragelse af rettigheder til rapporter.

Når universiteter laver aftaler om såkaldt forskningsbaseret myndighedsbetjening skriver de for ofte under på kontrakter med ministerier, der krænker forskeres ytrings- og forskningsfrihed.

Sådan lyder advarslen fra formanden for Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde (UBVA), som er et stående udvalg under Akademikerne.

0:000:00