Analyse af 
Erik Holstein

Løkke er sluppet billigt i udflytningsdebat

ANALYSE: Mens regeringen nu udflytter statslige jobs, var Løkke tidligere motoren i en massiv offentlig centralisering, der var med til at dræne de små samfund i provinsen.

Som indenrigs- og sundhedsminister var&nbsp;Lars Løkke Ramussen (V)&nbsp;hovedarkitekten bag strukturreformen og&nbsp;centraliseringen af sundhedsvæsnet.<br>
Som indenrigs- og sundhedsminister var Lars Løkke Ramussen (V) hovedarkitekten bag strukturreformen og centraliseringen af sundhedsvæsnet.
Foto: /ritzau/Nils Meilvang
Erik Holstein

Tingene skulle være effektive, og stordrift var tidens løsen.

Tilbage i 2006-07 blev kommunernes antal mere end halveret, amterne blev likvideret og gjort til store regioner, de små byretter forsvandt, og det samme gjorde den lokale landbetjent.

Få år efter fulgte en centralisering af sundhedsvæsnet, hvor små lokale sygehuse blev nedlagt og erstattet af store supersygehuse. Det var en gigantisk centralisering, der kaldte på protester mange steder i landet.

Hovedarkitekten bag centraliseringen var Lars Løkke Rasmussen (V), der i 00'erne var indenrigs- og sundhedsminister. Den samme Lars Løkke Rasmussen, der nu som statsminister slår sig op som manden, der vil ”have hele Danmark til at hænge sammen” ved at udflytte og decentralisere statslige jobs.

De fleste borgere havde nok foretrukket at bevare det lokale sygehus og den lokale politistation frem for at få Miljømærke-sekretariatet eller Nationalt Genom Center til deres by.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Fælleslisten
Som protest mod afviklingen af centrale funktioner i mindre provinsbyer og landdistrikter blev der op til kommunal- og regionsrådsvalget i 2009 dannet forskellige lokale lister. Listerne protesterede mod udviklingen som sådan, men havde særligt fokus på sundhedsbetjeningen i udkantsdanmark.

Ved regionsrådsvalget det år fik den tværpolitiske "Fællesliste" over 40 procent af stemmerne i kommuner som Holstebro og Skive, et resultatet, der primært var en protest mod placeringen af et nyt supersygehus.

Der var lignende lister andre steder i provinsen, og man forsøgte at slå dem sammen til en landsdækkende bevægelse. Planen var, at "Fælleslisten" skulle i Folketinget i 2011, men den plan mislykkedes på grund af interne stridigheder og for svage frontfigurer.

Retorisk omfavnelse
Flere partier på Christiansborg valgte retorisk at omfavne protesterne, og daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udnævnte Carsten Hansen (S) til bolig- og landdistriktsminister. Men han fik ikke meget at lege med, og udviklingen blev ikke vendt i Thorning-regeringens tid.

Derimod lykkedes det Dansk Folkeparti at opfange provinsens frustrationer ved folketingsvalget i 2015. DF-formand Kristian Thulesen Dahl havde leveret VK-regeringen de afgørende stemmer til den fatale kommunalreform, men alligevel lykkedes det Thulesen at ride på ryggen af de lokale protester.

Politisk vilje
I dag er det meste af Christiansborg med på at flytte statslige jobs den anden vej. Statsminister Lars Løkke Rasmussen er trods kritik fra berørte medarbejdere i gang med at gøre udflytningen til en vindersag.

Innovationsminister Sophie Løhde (V) – der står for udflytningen – har ligefrem udviklet en slags nysprog, hvor det ikke længere hedder ”udflytning”, men ”indflytning” af arbejdspladser til provinsen.

Løkke har selv argumenteret overbevisende for sagen, og han har flere gange understreget, at udflytningen er regeringens politiske vilje – uanset om det rent økonomisk kan svare sig eller ej.

Men statsministeren er gået meget let hen over, at han personligt bærer sin del af ansvaret for, at provinsen er blevet marginaliseret de senere år.

Dårligt bytte
Løkkes strukturreform har ikke engang gjort kommunerne mere effektive. Tværtimod er velfærdssamfundets kernetropper skåret ned til fordel for akademiske medarbejdere, og de forventede stordriftsfordele er flere steder blevet til ”stordriftsulemper”, fordi afstandene er blevet større og lokalkendskabet mindre.

Samtidig har regeringens såkaldte omprioriteringsbidrag ført til nedlæggelse af offentlige arbejdspladser såvel i provinsen som i resten af landet.

Derfor er det samlede regnestykke for de strukturreformer, der er gennemført af regeringer med Lars Løkke Rasmussen i en hovedrolle, næppe særlig positivt for provinsen.

Borgerne i mindre byer og landdistrikter kan glæde sig over de statslige arbejdspladser, der nu er på vej. Men de fleste havde nok foretrukket at bevare det lokale sygehus og den lokale politistation frem for at få Miljømærkesekretariatet eller Nationalt Genom Center til deres by.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00