Ministre æder departementschefers tid

OPGAVER: Rådgivning af ministre fylder rigtig meget i departementschefernes hverdag modsat driften af organisationen. Det viser en undersøgelse fra Bo Smith-udvalget, der spørger, om det nu er den helt rigtige prioritering. Se også, hvordan styrelseschefer og kommunaldirektører vægter deres opgaver.

Efter 20 år med lederjob i kommunerne blev Jesper Zwisler i 2011 departementschef i Socialministeriet. Her overraskede det ham, hvor lidt tid der var til den daglige drift.<br>
Efter 20 år med lederjob i kommunerne blev Jesper Zwisler i 2011 departementschef i Socialministeriet. Her overraskede det ham, hvor lidt tid der var til den daglige drift.
Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Sine Riis Lund

Selv om undersøgelsen viser, at de ledende embedsmænd sætter tid af til løsning og overvågning af driftsorienterede opgaver, kan man stille spørgsmålet, om sikker og effektiv drift får den opmærksomhed, som den fortjener.

Rapporten "Embedsmanden i det moderne folkestyre" fra Bo Smith-udvalget
Fakta
Om Bo Smith-udvalget
- Djøf nedsatte i juni 2014 det såkaldte Bo Smith-udvalg, som skulle belyse forholdet mellem politikere og embedsmænd og de rammer, de arbejder under.
- Udvalget blev nedsat i kølvandet på debatten om, hvorvidt den offentlige forvaltning fungerer, som den skal.
- Udvalget finansieres af Djøf, men arbejder i øvrigt helt uafhængigt af Djøf.

Hvordan gribes et kommende samråd eller en forestående forhandling nu bedst an?

Politisk rådgivning af ministeren er en opgave, som fylder enormt meget i departementschefernes dagligdag. Det viser en undersøgelse fra Bo Smith-udvalget, hvor blandt andre departementschefer er blevet bedt om at give deres eget procentvise skøn over, hvor vigtige forskellige opgavetyper er for deres arbejde set over et år.

Den politiske rådgivning vægtes i gennemsnit med 59 procent, mens opgaver med ledelse og koordination vægtes med 38 procent. Heraf fylder drift og organisation 16 procent.

0:000:00