Anmeldelse af 
Kristian Hegaard

Ny bog om Hells Angels sætter gang i refleksioner om retspolitik og bandepakker

De færreste har så godt et indblik i 'Hells Angels' som journalist Carsten Norton. Han har netop udgivet andet bind i serien 'Engle og Sjakaler', som handler om rockerklubben i perioden 1998-2022. Den sætter virkelig gang i refleksionerne om dansk retspolitik, skriver Kristian Hegaard. 

En ny bog om den kriminelle underverden zoomer ind på udviklingen i bandemiljøet de seneste 20 år med udgangspunkt i Hells Angels, skriver Kristian Hegaard.
En ny bog om den kriminelle underverden zoomer ind på udviklingen i bandemiljøet de seneste 20 år med udgangspunkt i Hells Angels, skriver Kristian Hegaard.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kristian Hegaard
Engle og sjakaler - Hells Angels i Danmark
Carsten Norton
280 sider, Politikens Forlag, udkom 27. september 2022

Hells Angels havde længe været vant til at orientere sig mod én fjende. Først 'Bullshit'. Derefter 'Banditos'. 

Op gennem 00'erne ændrer bandemiljøet pludselig karakter. Nye kriminelle organiseringer ser dagens lys. Der opstår bander uden motorcykler. Dermed bliver Hells Angels' position udfordret.  

Politiets efterforskningsmetoder ændrer sig tilsvarende. Tidligere var det et effektivt våben for politiet at forbyde ophold i rockerborge. Så hvad gør henholdsvis politiet og Hells Angels, da billedet pludselig ændrer sig fra rockerborge til gadebander?  

En ny bog om den kriminelle underverden zoomer ind på udviklingen i bandemiljøet de seneste 20 år med udgangspunkt i Hells Angels.  

Adskillige politiske initiativer til bekæmpelse af bandekriminalitet

Bandepakke 1, 2, 3 – ja, hvor mange er vi egentlig oppe på efterhånden? 

Igennem de seneste 25 år er der taget adskillige politiske initiativer til at bekæmpe bandekriminalitet. Der er indført forbud mod rockerborg, zoneforbud, en bande er forbudt af Højesteret og mange bandemedlemmer er fængslet undervejs.  

Politiet udvikler hele tiden nye måder at bekæmpe og opklare kriminalitet på. I 2002 var det nyt, at politiet i højere grad kunne overvåge rockerne med fælles vidensbank og trække på specialiserede nationale ressourcer.  

Mange kender rockerklubben Hells Angels. Men de færreste har så godt et indblik i grupperingen og bandemiljøet som journalist Carsten Norton

Kristian Hegaard
Ekstern underviser og ph.d.-stipendiat, Københavns Universitet

Det beskrives, hvordan rockerne i stedet mødes og lægger store planer på udvalgte steder i frygt for at blive aflyttet i deres klubhuse. Desværre opdager og udvikler kriminelle grupper nye veje til at begå kriminalitet. Det er nok en skrue uden ende, hvor politiet altid skal være på vagt. Nye bandepakker er løbende et svar på kriminalitetens udvikling. 

Mange kender rockerklubben Hells Angels. Men de færreste har så godt et indblik i grupperingen og bandemiljøet som journalist Carsten Norton. Han har netop udgivet bogen 'Engle og Sjakaler' om Hells Angels i perioden 1998-2022. Bogen er andet bind i en serie om rockerklubben, men kan sagtens læses selvstændigt.  

Den starter, hvor Den Nordiske Rockerkrig slutter. Da det kriminelle bandemiljø pludselig rykker ud på gaden. Vi får indblik i, hvordan Hells Angels bliver bekymret for den stigende gennemsnitsalder i rockerklubber over for de unge gadebander. Derfor får Brian Sandberg idéen til en slags ungdomsforening. 

Vi kommer tæt på opstarten for AK81, som er ”altid klar”. Klar til at støtte Hells Angels i det ændrede bandemiljø. Bogen kommer tæt på processen for rekruttering. Eksempelvis at der målrettet rekrutteres fra hooliganmiljøet i fodboldverdenen.  

Her værdsættes loyalitet, ære og troskab, som det også kendes fra bandemiljøet. At man skal sværge troskab til sin fodboldklub eller rockerklub.  
AK81 bliver derfor på mange måder Hells Angels modtræk til de mange opståede gadebander. Samtidig bliver gadebander omvendt inspireret af rockernes struktur med organisering, struktur og klare regler, hvilket særligt Loyal to Familia bruger. 

Vi kommer kun helt tæt på få karakterer 

I bogen får man et særligt indblik i kulturen hos Hells Angels. Meget handler om ære. Man må ikke flirte med andre medlemmers kærester eller ekskærester. Der skal hævnes, hvis andre har angrebet en af klubbens medlemmer. Hævnen skal gerne være større, end det som klubben selv er udsat for. Ellers udviser klubben svaghed. Der skal bakkes op.  

Hvis en ”kammerat” er kommet på hospitalet, møder medlemmerne op i stort antal for at støtte. Hvis en ”kammerat” skal i retten, møder medlemmerne op som support på tilhørerpladserne. Hvis en ”kammerat” er i fængsel, skal han have mange besøg.  

Der berettes detaljeret om de største forbrydelser og retssager i bandemiljøet for tidsperioden. Konflikterne mod andre bander og internt. Mislykkede og fuldbyrde forbrydelser. Om planlægningen og udførelsen.  

Bogen er på 279 sider med mange billeder undervejs. Der er mange navne at huske. Bogen indledes med et persongalleri, men det er svært at huske forskellen på Ost, Basker Hans, Maleren, Thor og mange andre i løbet af bogen.  

Det er en klar fordel, hvis du – som jeg – eksempelvis har hørt podcasts som Bandeland. Det giver indblik i persongalleriet og miljøet på forhånd. I offentligheden er særligt 'Jønke' og Brian Sandberg kendt. Deres historier i miljøet skildres flittigt, ligeså vel som historier om Mazdak Fabricius og Fryd.  

Det havde været interessant, hvis der var endnu mere fokus på flere af de personer, som man ellers ikke kendte, men de har formentlig været sværere at få i tale. Bogen er flere steder meget detaljeret om nogle få personer.  

Eksempelvis fremgår i starten ved en episode fra 2020, da Jønke smides ud af Hells Angels, at ”Rummet var upersonligt, men indeholdt, hvad man kunne forvente at finde i den slags lokaler – en projektor, et whiteboard, vandkarafler og glas."

Senere i bogen beskrives, at Brian Sandberg var spændt på fodboldsæsonen i efteråret 2006, og vi kommer ind i Fryds tanker ved et drabsforsøg: ”Fryd havde regnet med, at der stod en indvandrer i kiosken. Fryd nåede at registrere, at fyren spilede sine blå øjne op og så på ham.”

Det er kun få personer, vi kommer rigtig tæt på og nærmest helt ind i hovedet på. Man kan derfor ikke lade være at tænke på, om de forskellige episoder i bogen primært er fortalt fra nogle få personers perspektiv. 

Kun få informationer om miljøet i dag 

Bogens største svaghed er, at ingen kilder udtaler sig direkte til citat. Det gør den kun til sidst om, hvorfor de har forladt miljøet. Det er nok et vilkår i en bog om dette emne. Men når ingen lægger navn til, går bogen også på kompromis med de journalistiske metoder. For hvordan kan oplysningernes rigtighed så dokumenteres?  

Bogens største svaghed er, at ingen kilder udtaler sig direkte til citat.

Kristian Hegaard
Ekstern underviser og ph.d.-stipendiat, Københavns Universitet

Når en underverden dokumenteres, sådan som Carsten Norton gør det, er der ingen nemme veje. Forfatteren er dog helt ærlig om disse udfordringer, og det tæller op. Bogen handler primært om perioden 1998-2013. Ud af 279 sider handler kun de sidste 40 sider om 2013 og frem.  

Det havde været interessant med flere oplysninger om underverdenens tilstand i dag, når bogen slår sig op på at dække 1998 til 2022. Hvilke nye metoder tages i anvendelse? Hvordan er styrkeforholdet mellem banderne nu? Har den nye bande 'Satudarah' overhalet de andre, og hvilke konsekvenser har forbuddet mod 'Loyal to Familia'? 

Nyudgivelsen er spændende og skræmmende på samme tid. Spændende, fordi man får et unikt indblik i den kriminelle bandeverden. Men mest af alt skræmmende, fordi det udflettes, hvordan det at begå grove forbrydelser er motiveret af at udvise troskab i fællesskabet og stige i graderne.  
Ja, rockere og bandemedlemmer betaler sågar kontingenter til en klubkasse, således deres fængslede kammerater får overført et fast beløb hver måned som støtte i fængselsperioden.  

Den nye bog får derfor fire af seks stjerner for at levere de bedst mulige beskrivelser ud fra, hvad der er muligt inden for denne genre, men der mangler mere fra de seneste 10 år for at kunne deklarere, at bogen reelt dækker perioden 1998-2022.  

Læseren efterlades med indsigt i miljøet og refleksioner om retspolitik og bandepakker. Om kapløbet mellem nye måder at begå kriminalitet og nye møder at efterforske fra politiets side. Om kapløbet og konflikter mellem banderne. Bogen er derfor et hot prospect til viden om bandemiljøet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Hegaard

Ph.d.-stipendiat, Københavns Universitet, fhv. MF (R)
cand.jur. (Københavns Uni. 2019)

0:000:00