Ny vicedirektør for Folketinget: Jeg har ikke et behov for at stå i forreste række

INTERVIEW: Det spiller ingen rolle, at han igen skal stille sig bag politikerne, fortæller Torben Jensen, der er tiltrukket af den store samfundsmæssige betydning i jobbet som Folketingets nye folketingssekretær og vicedirektør.

Torben Jensen har været generalsekretær for Advokatsamfundet siden 2010.
Torben Jensen har været generalsekretær for Advokatsamfundet siden 2010.
Sine Riis Lund

Torben Jensen har en god blanding af klassiske embedsmandsdyder og en evne til om nødvendigt at tage kampen op.

Og det er netop sådanne egenskaber, Folketingets formand har brug for.

Sådan lyder det fra Pia Kjærsgaard om sin kommende folketingssekretær og Folketingets nye vicedirektør.

Efter i ni år at have været frontperson som generalsekretær for Advokatsamfundet træder Torben Jensen nu et skridt tilbage bag politikerne igen.

Jeg har slet ikke noget behov for at være den, der står i forreste række.  
Det, som er afgørende for mig, er at arbejde med noget, som har betydning samfundsmæssigt.

Torben Jensen
Ny vicedirektør og folketingssekretær i Folketinget

Og Pia Kjærsgaards beskrivelse kan 49-årige Torben Jensen godt nikke genkendende til, fortæller han her i interviewet om sit jobskifte.

Hvad er det særligt ved denne stilling, som du har fundet attraktiv?  

Næsten uanset hvilken rolle man har, og hvilken funktion man indtager, så tror jeg, det engang imellem kan være nødvendigt at sætte foden ned og sige, at det her simpelthen ikke går.

Torben Jensen
Ny vicedirektør og folketingssekretær i Folketinget

Jeg synes denne her dobbelte funktion i stillingen som vicedirektør og folketingssekretær er spændende. Stillingen rummer både det her meget tunge juridiske indhold, men også den politiske og ledelsesmæssige dimension i det, som jeg synes er så attraktiv.  
Næsten alt, jeg har lavet siden 1995, har haft med jura at gøre, men næsten uanset hvad jeg har haft fingrene i, så har der været en politisk berøringsflade til Christiansborg og Folketinget. Derfor har jeg tit tænkt, at hvis jeg nogensinde fik muligheden for at få et job i Folketinget, så ville jeg simpelthen prøve det. Og så dukkede denne stilling op. 

Hvad tænker du, at du kan tilføre det her job? 

Jeg har nogle gode erfaringer som embedsmand, også på chefniveau i Justitsministeriet, som jeg kan tage med over i Folketinget. De sidste ni år har jeg så været i Advokatsamfundet, hvor vi i vidt omfang beskæftiger os med nogle af de samme ting, som retssikkerhed og retssamfund, og vi har sat fokus på nogle af de områder, hvor retssikkerheden i det danske samfund ikke har det så godt. Det har givet nogle praktiske erfaringer, som jeg tror er gode at have med på Christiansborg.

Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, har om valget af dig blandt andet sagt, at du har de klassiske embedsmandsdyder, men at du heller ikke er bange for at tage en konflikt, hvis det er nødvendigt. Er det en beskrivelse, du kan genkende?

Den bemærkning synes jeg egentlig er meget spot on. Næsten uanset hvilken rolle man har, og hvilken funktion man indtager, så tror jeg, det engang imellem kan være nødvendigt at sætte foden ned og sige, at det her simpelthen ikke går. Det kan være noget, der er i strid med Grundloven eller andet, og der kan jeg godt nikke genkendende til, at der kan være behov for at sætte foden ned. Det kan jeg også godt. Ingen tvivl om det.

Hvordan ser du på Folketinget som samfundsinstitution?

Hvis man er politisk interesseret, optaget af samfundsforhold og så videre, så synes jeg, det mest naturlige sted at kigge hen er Folketinget. Det er trods alt der, hvor det sker. Det er der, hvor de store beslutninger bliver truffet om det danske samfund. Det er nærmest et epicenter i det danske demokrati, og derfor synes jeg, det er så spændende en samfundsinstitution.  

Du har i din rolle som generalsekretær været ude med riven efter lovsjusk og hovsaløsninger på Christiansborg. Er det noget, du nu kommer til at arbejde med fra den anden side?

Når vi har været ude med kritik af lovsjusk, faldende lovkvalitet og de her korte høringsfrister, så har det jo næsten udelukkende rettet sig mod regeringen og ministerierne, fordi det er dem, der laver lovudkastene, og dem der sender det i høring og giver os en uge til at svare på det. Vi har sådan set altid kun mødt forståelse fra Folketinget og folketingspolitikerne på det område. 
Nu skal jeg jo heller ikke varetage Advokatsamfundets interesser, men bliver ansat til at hjælpe politikerne, og det glæder jeg mig meget til.

Du får en langt mindre offentlig og synlig stilling, end du har været vant til de senere år. Hvordan er det?

Det har jeg ingen problemer med. Jeg har været rigtig glad for at være generalsekretær her i Advokatsamfundet og også have denne her udadvendte, aktive rolle med at præsentere organisationen. Det synes jeg har været super spændende, men jeg har også tidligere haft en karriere som embedsmand, hvor det er ministeren, der er i front, og det har jeg det også ganske fint med. Jeg har slet ikke noget behov for at være den, der står i forreste række.  
Det, som er afgørende for mig, er at arbejde med noget, som har betydning samfundsmæssigt. 
 
Hvad er det for opgaver, som du nu skal ind og tage fat på?

Min ambition er sådan set bare at sørge for, at maskinen snurrer og så levere det, som politikerne ønsker. 
Men det er klart, at en institution som Folketinget skal udvikle sig hele tiden. Den må ikke stå stille, og der har Folketinget de senere år været optaget af det her med at sikre de enkelte folketingsmedlemmer en god betjening. Der er bunker af papir, de skal læse sig igennem, der er ufattelige mængder af informationer, som de skal forholde sig til og kunne udtale sig om og så videre. 
Der skal man hele tiden gøre, hvad man kan for at sikre, at de 179 medlemmer har den bedst mulige betjening.  
Og så er der også en vigtig opgave med at sikre, at Folketinget har et godt overblik over og en god indsigt i, hvad der foregår i Bruxelles.
Det er noget af det, som jeg ved, Folketinget arbejder meget med lige nu.

Torben Jensen tiltræder den nye stilling som vicedirektør og folketingssekretær hurtigst muligt. 

Dokumentation

Blå bog: Torben Jensen

Uddannelse
Cand.jur., Københavns Universitet

Karriere
Vicedirektør og folketingssekretær, Folketinget
Generalsekretær, Advokatsamfundet (2010-2018)
Kontorchef, Justitsministeriet (2005-2010)
Konsulent, Justitsministeriet (2003-2005)
Forsvarsadvokat, Advokatfirmaet Nyborg og Rørdam (2000-2003)
Fuldmægtig, Justitsministeriet (1995-2000)

Kilde: LinkedIn


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Jensen

Forbrugerombudsmand, fhv. vicedirektør og folketingssekretær, Folketinget
cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

0:000:00