Podcast: Derfor ville Mette Frederiksen have ny topchef

AJOUR: Udnævnelsen af Barbara Bertelsen tyder på et generationsskifte, og på at en ny type embedsmænd har indtaget Statsministeriet. En type, der skal få skiftende regeringers politiske ønsker til at gå i opfyldelse.

Abonner i iTunes | Spotify | RSS

Mandag morgen møder Barbara Bertelsen ind til sin første dag som departementschef i Statsministeriet. 

Hendes udnævnelse er udtryk for et generationsskifte, men den har også langt dybere perspektiver, vurderer Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen:

"Der er tale om helt ny måde at være embedsmand på. En måde, hvor man i langt højere grad tænker politisk i et forsøg på at fremme regeringens mål,” siger Jakob Nielsen.

Han understreger, at han ikke ser udnævnelsen af Bertelsen som partipolitisk.

"Det er ikke partipolitiske folk, hun udpeger. Det er folk, hun har erfaring med, og som hun stoler på som embedsmænd.”

Fokus på forandring
En af de kvaliteter, der har bragt Barbara Bertelsen til tops, er hendes evne til at drive forandringer, mener Altingets chefredaktør.

Hun har gennem hele sin karriere vist sig som en, der lægger ekstremt meget energi i at drive processer fremad. Hun accepterer ikke et nej, og hvis hun får at vide, at noget ikke kan lade sig gøre, insisterer hun på at finde en måde alligevel,” siger Jakob Nielsen.

Og netop den evne er noget af det, Mette Frederiksen har været på udkig efter. Statsministeren er dybt optaget af at gøre en forskel og ikke bare sidde som administrator af det danske velfærdssamfund.

"For Mette Frederiksen og hendes nærmeste er det værste mareridt, at de efter fire, otte eller ti år ved magten sidder udmattede tilbage − og at de så ikke engang kan sige, at de drejede skibet en lille smule. Det skal kunne ses, at de har været her," siger Jakob Nielsen.

Her udfylder den nye departementschef en vigtig rolle, fordi hun netop skal bidrage til at skabe de forandringer. Modsat opfatter statsministeren nogle af de klassiske embedsmænd som lidt for systembevarende og forsigtige i deres tilgang.

"Det blev noteret med irritation i regeringstoppen, da embedsværket lige efter valget i 2019 forsøgte at tale Mette Frederiksen fra at give en undskyldning til de såkaldte Godhavnsdrenge. Det bekræftede dem i, at nogle af embedsmændene havde mere travlt med at pege på problemer end med at pege på muligheder,” lyder det fra Altingets chefredaktør. 

Ny struktur på vej
Lidt længere ude i fremtiden kan Barbara Bertelsen få som opgave at gennemføre en større reform af den måde, danske ministre bliver betjent på, vurderer Jakob Nielsen.

"En tanke, der nævnes i regeringen, er at splitte rollen som departementschef op, sådan at der findes en politisk tænkende departementschef, som hjælper ministrene med at gennemføre forandringer, og at der ved siden af måske er en slags direktør for selve forvaltningen, som mere skal tage sig af driften,” siger Jakob Nielsen.

Han taler mere om den nye departementschef i Statsministeriet og om hendes særlige rolle i dagens udgave af Altingets politiske podcast, Ajour.

Abonner i iTunes | Spotify | RSS

Forrige artikel Podcast: Derfor bliver vragede topembedsmænd tilbudt nye stillinger i staten Podcast: Derfor bliver vragede topembedsmænd tilbudt nye stillinger i staten Næste artikel Podcast: Det ved vi om svindelsagen i Forsvaret efter ny redegørelse Podcast: Det ved vi om svindelsagen i Forsvaret efter ny redegørelse