Debat

S: Offentlige hjemmesider halter

DEBAT: Med den offentlige digitalisering følger større krav til digitale løsninger. Som det ser ud nu, er alt for mange offentlige hjemmesider både besværlige, ulogiske og krævende, skriver Karin Gaardsted (S).

Alt for mange offentlige hjemmesider er både besværlige, ulogiske og krævende, skriver Karin Gaardsted (S).
Alt for mange offentlige hjemmesider er både besværlige, ulogiske og krævende, skriver Karin Gaardsted (S).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karin Gaardsted (S)
It- og teleordfører

Det er en påtrængende problematik, at alt for mange hjemmesider stadigvæk er for besværlige. Nogle kræver, at man downloader særlige programmer, andre er ulogiske at navigere rundt i, og nogle er simpelthen bare alt for krævende.

I dag har 4,4 millioner danskere NemID. Og i 2014 brugte 98 procent af danskerne digitale løsninger for at skrive deres børn op til daginstitutioner, 83 procent brugte digitale løsninger for at søge om adressebeskyttelse, og 3,5 millioner danskere tjekkede deres skat online.

Fakta
Velfærdsteknologidebatten på Altinget har til formål at fokusere og styrke den politiske og faglige debat om velfærdsteknologi i Danmark.

Løbende inviterer vi derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for velfærdsteknologiområdet.


Velfærdsteknologidebatten vil i den kommende tid sætte fokus på den fællesoffentlige digitaliseringsstrategi 2016-2020. Er Danmark rustet til digitaliseringen? 

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. 

Send dit indlæg til [email protected]

Jeg er egentlig ikke overrasket. Mange mennesker ser det som en stor lettelse at have mulighed for at kommunikere med det offentlige, når som helst og hvor som helst. Præcis som det passer bedst i den enkeltes hverdag.

Uden at være afhængig af personligt fremmøde og åbningstider, af at åbne og poste breve eller af telefonkøer, som kan gøre selv det mest rolige gemyt ophidset.

Det er en service, som mange borgere værdsætter og faktisk ligefrem forventer. Med fjerde bølge af digitaliseringsstrategien er vi nu oppe på 89 områder, hvor der er digital selvbetjening. Det er en god udvikling, som gerne skulle gøre livet lettere for borgerne og spare unødvendige ressourcer.

Og tallene ovenfor taler deres klare sprog: Borgerne tager imod det.

Selvfølgelig er der også borgere, der ikke er lige så fortrolige med det digitale, som andre – her iblandt de ældre. Dem skal vi tage alvorligt og give den hjælp og støtte, der er behov for, så de føler sig trygge. Og det gør vi. Der er gode muligheder for at blive fritaget, og jeg må bare sige – jeg har endnu ikke mødt nogen, som ønskede at blive fritaget, som ikke er blevet det.

Større krav til digitale løsninger
Men når kravene til borgerne om at blive digitale stiger, ja – så stiger kravene til de digitale løsninger naturligvis også. Sådan skal det være. Vi skal være ambitiøse, vi skal følge med, og vi skal gerne være et skridt foran. Og her er der stadig noget at komme efter.

Det er en påtrængende problematik, at alt for mange hjemmesider stadigvæk er for besværlige. Nogle kræver, at man downloader særlige programmer, andre er ulogiske at navigere rundt i, og nogle er simpelthen bare alt for krævende.

For eksempel skal man igennem 21 faneblade for at kunne søge om boligstøtte. Det viser, at der er plads til forbedring. Og her har vi en fælles opgave.

En opgave, som både inkluderer staten, regioner og kommuner. Og i lige så høj grad styrelser, sundhedsvæsen og andre institutioner, der alle har en opgave i at forbedre den digitale service.

Jeg kan kun opfordre til, at man tager den opgave alvorligt, laver testgrupper, så man får det bedste indblik i, hvordan almindelige borgere oplever nye hjemmesider, og at man sørger for at få flest mulige borgere med på de digitale løsninger.

Brugervenlighed skal i top
Mange steder gør man et flot stykke arbejde for at digitalisere borgerne. Og mange kommuner har virkelig lagt skulder til, for at borgerne kan komme med på vognen og blive fortrolige med de løsninger, som heldigvis for langt de fleste er kilden til at gøre kommunikationen med det offentlige langt nemmere.

Og med 89 områder med digitale selvbetjeningsløsninger får borgeren en høj grad af frihed til at kunne kommunikere med det offentlige, når som helst og hvor som helst.

Men vi slutter ikke her. Vi skal fortsætte ad den vej. Brugervenligheden skal være helt i top, og det krav mener jeg, at borgerne med god ret kan stille.

Så lad os stå sammen på tværs af institutioner om at fremtidssikre og effektivisere vores digitale velfærdssamfund. Det skylder vi hinanden og ikke mindst de kommende generationer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Gaardsted

Formand, LOKK - Landsorganisation af Kvindekrisecentre, formand, Energimuseet
lærer (Herning Seminarium 1979)

0:000:00