Skat får hård kritik af Rigsrevisionen: Milliarder forsvinder ud af statskassen

FEJL: Rigsrevisionen giver en usædvanlig massiv kritik af Skat. Der er så store fejl i regnskabet, at Rigsrevisionen for første gang tager forbehold for alle statens indtægter.

Formanden for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF),  fremlagde i dag en skarp kritik af Skat.  
Formanden for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF),  fremlagde i dag en skarp kritik af Skat.  Foto: scanpix Ritzau/ Nils Meilvang
Kasper Frandsen

Skattevæsenets bogføring af milliarder er så belagt med usikkerhed, at Rigsrevisionen ikke tør skrive under på, at de store summer bliver opgjort og bogført korrekt.

Det konkluderer Rigsrevisionen i sin seneste revision af statens regnskab. Her tager revisorerne for første gang et såkaldt forbehold over for hele skatteforvaltningens regnskab.

Statsregnskabet for 2017 indeholder således en ”række betydelige fejl”.

Der er konstateret ”betydelige differencer”, som Skat – der i sommer blev omdannet til syv selvstændige styrelser – ikke kan redegøre tilstrækkeligt for, og ”væsentlige balancekonti er ikke blevet afstemt i løbet af året eller ved årsafslutningen”, hedder det blandt andet.

Der har ikke været styr på at inddrive gæld til det offentlige tilfredsstillende fra Skat. Derfor er gælden nu steget til langt over 100 milliarder kroner, og udviklingen er ikke blevet bedre af, at Skat måtte tage it-systemet EFI ud af drift.

”Skatteministeriets mangelfulde forvaltning af inddrivelsesområdet medfører betydelige tab for det offentlige, som betyder, at skyldnere ikke har oplevet nogen konsekvens af ikke at have betalt deres gæld til det offentlige,” står der i statsrevisorernes kommentar til Rigsrevisionens rapport.

Ingen tegn på nye skandaler
Skatteminister Karsten Lauritzen tager kritikken til efterretning, men understreger, at problematikken hverken er ny eller udtryk for svindel. Der er ikke ny viden om manglende indtægter i regnskabet eller nye indikationer på svindel, systematisk snyd eller lignende, slår han fast i en pressemeddelelse:

“Jeg skal være den første til at sætte en tyk streg under, at der skal være styr på regnskabsteknikken i skatteforvaltningen, og derfor tager jeg naturligvis den kritik, der her fremsættes, til efterretning. Det er dog ikke nogen ny kritik og handler grundlæggende om regnskabs- og afstemningsteknik – og er altså ikke udtryk for tab af indtægter eller svindel. Det, synes jeg, er vigtigt at understrege.”

Men for at undgå lignende sager har ministeriet igangsat tre nye initiativer:

  • Opfølgning og kontrol med regnskabsaflæggelsen for skatter og afgifter styrkes i Skatteministeriets departement, hvor det samles i en ny særskilt enhed, Koncernregnskab.
  • Regnskabsarbejdet opprioriteres sådan, at der hurtigst muligt kan fremlægges et fuldt og dækkende regnskab for den nye skatteforvaltnings indtægter fra skatter og afgifter uden forbehold.
  • Det styrkede samarbejde med Rigsrevisionen fortsættes med henblik på at styrke regnskabsaflæggelsen yderligere.

Læs hele rigsrevisionsrapporten her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00