Tilliden til embedsmænd er steget under corona

TILTRO: Efter flere års pres har coronakrisen givet et boost til danskernes tiltro til embedsmænd, viser måling. Og den tillid er helt uvurderlig, mener Lars Sandahl Sørensen fra Dansk Industri.

Danskernes tillid til embedsværket og de offentlige myndigheder er steget under coronakrisen, viser måling fra Epinion for Dansk Industri.
Danskernes tillid til embedsværket og de offentlige myndigheder er steget under coronakrisen, viser måling fra Epinion for Dansk Industri.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Vi har fået større tiltro til de danske embedsmænd.

Det er den opløftende konklusion i en måling, som Epinion har lavet for Dansk Industri. I august 2020 havde 62 procent af de adspurgte tillid eller stor tillid til embedsværket mod 49 procent i februar 2019.

Samtidigt nærer nu cirka hver fjerde af de adspurgte mistillid eller stor mistillid til embedsmændene mod 35 procent i februar 2019.

Udviklingen glæder Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri.

Jeg tror ikke, tilliden vil falde drastisk, men jeg tror, at vi vil vende tilbage til nogle niveauer, som måske minder lidt mere om det, vi har set før. Fordi man så igen vil blive holdt op mod andre ting.

Tina Øllgaard Bentzen
Forsker, Roskilde Universitet

“Det har uvurderlig betydning, at vi har tillid til embedsværket. Vi kan stole på, at vi får en fair behandling af myndighederne, og myndighederne kan stole på virksomhederne, som også har rekordhøj tillid i befolkningen,” siger han i en skriftlig kommentar til Altinget.

En ydre fjende
Tillidsløftet hænger formentlig sammen med, at Danmark står et rimeligt godt sted i coronakrisen, mener Tina Øllgaard Bentzen fra Roskilde Universitet, der i en årrække har forsket i samspillet mellem tillid og kontrol i offentlige organisationer.

Det har uvurderlig betydning, at vi har tillid til embedsværket. Vi kan stole på, at vi får en fair behandling af myndighederne, og myndighederne kan stole på virksomhederne, som også har rekordhøj tillid i befolkningen.

Lars Sandahl Sørensen
Administrerende direktør, Dansk Industri

“Selvom vi har nogle småbrænde, der dukker op indimellem, så tror jeg, den generelle opfattelse er, at det bliver håndteret på en fornuftig måde, og at der bliver lavet indgreb, der giver god mening for borgerne. Så man bliver bekræftet i, at myndighederne gør det nødvendige for at håndtere coronakrisen,” siger hun.

Set i lyset af coronaen er den øgede tiltro i en vis grad forventelig, mener Tina Øllgaard Bentzen.

"Vi ved fra forskningen, at når der kommer en ydre krise, så kommer der også typisk gang i effekten ‘rally-round-the-flag', som handler om, at man samles om den ydre krise, man står i, og lidt lægger de interne stridigheder på hold. Så når nye risici dukker op, mobiliserer man al den tillid, man har i forvejen til hinanden, fordi man står sammen om den ydre fjende,” siger tillidsforskeren.

Troen på samfundskontrakten
Også tilliden til offentlige myndigheder, virksomheder og regeringen er steget. I august 2020 udtrykte 70 procent af de adspurgte tillid til de offentlige myndigheder mod 56 procent sidste år.

“Det er i krisetider, at vi bliver testet. Derfor gør det mig både optimistisk og glad, at vi ser en stigende grad af tillid i det danske samfund. Det øger vores konkurrencekraft og omstillingsevne – og det sætter en tyk streg under troen på samfundskontrakten i Danmark,” lyder det fra Lars Sandahl Sørensen.

Han mener, at den høje tillid er med til at gøre det danske samfund effektivt og sammenhængende, og det er en af grundene til, at vi er et af de lykkeligste samfund i verden.

Den øgede tillid kommer efter flere års lavpunkt. En måling fra Norstat i 2016 viste faldende tillid til embedsmændene sammenlignet med året før, hvor flere kaldte udviklingen bekymrende. En ny Norstat-måling fra 2018 viste ingen forbedringer, og fik Djøf til at kalde mistroen overfor embedsværket for “et kæmpe demokratisk problem”, ligesom tidligere departementschef i Finansministeriet, Martin Præstegaard, mente, at ministerierne skulle tage tallene “meget alvorligt” og slog til lyd for, at man var “nødt til at reagere”.

Når hverdagen indfinder sig
Nu lysner det, og det kan forklares med, at myndighederne er lykkedes godt med at skabe ejerskab til både problemet og de løsninger, der lige nu rulles ud i coronakrisen, mener Tina Øllgaard Bentzen. Noget som eksempelvis står i kontrast til situationen i USA.

Den øgede tillidstrend kan dog meget vel vende igen i takt med, at en mere normal hverdag efter coronakrisen måske indfinder sig.

“På en eller anden måde er summen af bekymringer konstant, så når corona kommer ud af billedet, så kan vi åbne op for at diskutere andre ting, hvor vi er mere uenige. Jeg tror ikke, tilliden vil falde drastisk, men jeg tror, at vi vil vende tilbage til nogle niveauer, som måske minder lidt mere om det, vi har set før. Fordi man så igen vil blive holdt op mod andre ting,” siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Sandahl Sørensen

Adm. direktør, Dansk Industri, næstformand, PensionDanmark

Tina Øllgaard Bentzen

Lektor, ph.d. ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, lektor Roskilde School of Governance
Kandidat fra Roskilde Universitet og ph.d. fra Roskilde Universitet

0:000:00