Ugens embedsmand: Bag Finansministeriets lommeregner finder man Peter Stephensen

Som forskningschef for den statslige institution DREAM har Peter Stephensen i en årrække været med til at regne på de store ændringer i samfundet. Machine-learning, økonometriske modeller og en voksende anvendelse af data har defineret Peter Stephensens faglige udvikling, siden at han for første gang i 1997 gravede sig ned i de store regnestykker.

Peter Stephensen, der er forskningschef i DREAM, har siden 1997 været med til at forme de regnemodeller, som Finansministeriet betror sig til, når samfundsøkonomien skal fremtidssikres. 
Peter Stephensen, der er forskningschef i DREAM, har siden 1997 været med til at forme de regnemodeller, som Finansministeriet betror sig til, når samfundsøkonomien skal fremtidssikres. Foto: Privat
Sebastian Vidkjær Stone

Hvilken opgave tager mest af din tid i øjeblikket?

I øjeblikket deltager jeg i arbejdet med at udvikle den nye model GrønREFORM. Det er et vanvittig spændende projekt, som rummer mange forskellige fagligheder, og som skal kunne anvendes af mange forskellige brugere.

Modellen skal kunne give et godt bud på omkostningerne ved den grønne omstilling. Vi er derfor nødt til at anvende ekspertviden fra virkelig mange forskellige områder. Det gør, at projektet bliver meget udfordrende - både fagligt og organisatorisk.

Den største faglige forandring er den voksende anvendelse af data. I slut-90’erne, da vi byggede den første version af DREAM-modellen, brugte vi ikke økonometriske metoder. Vi kalibrerede og anvendte andres estimater.

Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00