Ugens embedsmand: Julie Elm Vig Albertsen mener, at tilliden til embedsværket har været udfordret

MØD EMBEDSVÆRKET: Den nye direktør for Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har gerne en chokofant i handskerummet eller en pose chips i skabet på kontoret, hun kan blive rørt over både film og bøger, og så mener Julie Elm Vig Albertsen, at embedsmændene og politikerne er på vej ud af en fælles tillidskrise.

"Vær tro mod dig selv og betragt dine skridt i centraladministrationen som en fortsat dannelsesrejse." Sådan lyder Julie Elm Vig Albertsens bedste råd til nye embedsmænd på Slotsholmen. 
"Vær tro mod dig selv og betragt dine skridt i centraladministrationen som en fortsat dannelsesrejse." Sådan lyder Julie Elm Vig Albertsens bedste råd til nye embedsmænd på Slotsholmen. Foto: Styrelsen for Undervisning og Kvalitet
Malte Bruhn

Tillid mellem politikere og embedsmænd er et afgørende fundament for vores samfund. Og ja, vi har i min optik været udfordret som system i det henseende.

Julie Elm Vig Albertsen
Direktør i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet
Fakta
Julie Elm Vig Albertsen (født 1980) blev ansat som ny direktør i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) 1. juni 2020.

Hun har tidligere arbejdet som afdelingschef i Finansministeriet, hvor hun blandt andet havde ansvaret for kommunernes og regionernes økonomi samt ansvar for Finansministeriets opgaver i relation til sundheds- og socialområdet, arbejdsmarked samt dagtilbud og undervisning.

Hun har også været underdirektør i DR Kultur og kontorchef i både Finansministeriet og Moderniseringsstyrelsen.

Hun er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet.

Kilde: Undervisningsministeriet

Hvad ser du frem til ved dit nye job som direktør i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, hvor du tiltrådte 1. juni? 
Jeg ser frem til at arbejde for en vigtig samfundsopgave, nemlig at sikre fagligt stærke uddannelser til alle. Det kræver en dygtig styrelse. Og her er jeg stolt og beæret over at skulle bidrage til en fortsat udvikling af en god og sund organisation.
Jeg oplever nemlig at være trådt ind i en organisation med en meget fin kultur. Udover høj faglighed, så er der ånd og sammenhængskraft, hvor medarbejdere kerer sig om hinanden. Og så er der en nysgerrighed i forhold til at forbedre opgavevaretagelsen. Jeg tror blandt andet, at den styrke kan tilskrives vores alsidighed i fagligheder. Vi rummer både lærere, djøf’ere, rektorer, revisorer og administrative funktioner. Samtidig har vi en bredde i livs- og ledelseserfaring.

Hvad ved dine nye kollegaer ikke om dig?
De ved ikke, at jeg altid gemmer et lille hurtigtvirkende forråd til hårde tider. Det kunne for eksempel være en pakke chokofanter i handskerummet i bilen og en pose chips i skabet på kontoret. Ofte glemmer jeg så også de forskellige lagre, indtil jeg finder dem ved et tilfælde.
De ved nok heller ikke, at jeg er et ret følelsesladet menneske. Tårerne kan trille over et smukt musikstykke, en gribende bog eller bare en god samtale.

Hvis du frit skulle vælge et helt andet job end embedsmand, hvad skulle det så være?
Så ville jeg starte en virksomhed, der producerer og sælger produkter, vi mangler i vores hverdag. Jeg har siden skoletiden ført lister over start up-ideer. Jeg har faktisk nogle ret gode på lager, hvis jeg selv skal sige det. Men at kaste sig ud som selvstændig og starte produktionen kræver kompetencer, som jeg ikke har haft fokus på de sidste ti år på Slotsholmen.

Dokumentation

UGENS EMBEDSMAND

Hver uge møder Altinget Embedsværk én af landets embedsmænd. 

Vi undersøger, hvem der gemmer sig bag hæve-sænke-bordene og de folkevalgte politikere i centraladministrationens styrelser, ministerier og departementer.

Hvad drømmer de om? Hvordan ser de på embedsværket? Og hvordan kobler de af i en travl hverdag? 

Kender du én, der skal være ugens embedsmand? 

Så send en mail til [email protected] 


0:000:00