Ytringsfrihed: Ny vejledning bliver godt modtaget

REAKTION: Djøf Offentlige er godt tilfredse med den nye vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed. Det er dog vigtigt, at den vejledning bliver fulgt op af kulturændringer, siger formand.

Djøf Offentlig er godt tilfreds med den vejledning om ytringsfrihed, som justitsminister Søren Pind (billedet) har lagt frem (arkivfoto)
Djøf Offentlig er godt tilfreds med den vejledning om ytringsfrihed, som justitsminister Søren Pind (billedet) har lagt frem (arkivfoto)Foto: Sarah Christine Nørgaard/Scanpix
Lasse Lange

Justitsministeriets nye vejledning om offentlig ansattes ytringsfrihed bliver godt modtaget af dem, det handler om.

“Det er vigtigt, at man understreger, at offentligt ansatte har udstrakt – både ret og pligt – til at have en holdning til, hvad der foregår i den offentlige sektor, og fortælle om det,” siger Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig.

Med vejledning tydeliggør Justitsministeriet, at offentligt ansatte frit kan blande sig i den offentlige debat, så længe det foregår inden for visse rammer.

Dokumentation

Rammerne for offentligt ansattes ytringsfrihed kan opsummeres på følgende måde:

  • Man skal gøre det klart, at man udtaler sig på egne vegne og ikke på myndighedens vegne.
  • Man må ikke bryde sin tavshedspligt.
  • Man må ikke udtale sig på en freds- eller æreskrænkende måde, f.eks. ved at fremsætte injurier.
  • Man må ikke udtrykke sig i en urimelig grov form eller fremsætte åbenbart urigtige oplysninger om væsentlige forhold inden for ens eget arbejdsområde.
  • Holder man sig inden for disse rammer, må man som udgangspunkt sige, hvad man vil. Det gælder, selv om man udtaler sig kritisk over for sin arbejdsplads. Det gælder også, selv om man ikke først har rejst kritikken internt eller i øvrigt orienteret sin ledelse.

Sidder man tæt på myndighedens ledelse, skal man dog også være opmærksom på nogle andre forhold. Det er beskrevet nedenfor under overskriften “myndighedens interne beslutningsproces og funktionsevne”.

Kilde: Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed, 2016


Altinget logoEmbedsværk
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget embedsværk kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00