100.000 danskere skal engageres i at redde klimaet

Klimakampen kræver både folkets opbakning og deres handlinger. DeltagerDanmark vil hjælpe danskere med at skabe grønne fællesskaber over hele landet. For med stærke ildsjæle og fællesskaber som supplement til politisk handling, kommer vi tættere på målet.

I december præsenterede Miljøminister Lea Wermelin (S) en ny naturaftale. I februar lancerede hun konkurrencen om at blive "Danmarks Vildeste Kommunen," som har fået danskere over hele landet op af stolen for at kæmpe for biodiversiteten - og klimaet (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
I december præsenterede Miljøminister Lea Wermelin (S) en ny naturaftale. I februar lancerede hun konkurrencen om at blive "Danmarks Vildeste Kommunen," som har fået danskere over hele landet op af stolen for at kæmpe for biodiversiteten - og klimaet (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Maria Neergaard Lorentsen

Du er aldrig for lille til at gøre en forskel.

Umiddelbart lyder det som en kliché, men ikke når det kommer fra Greta Thunberg - et levende bevis på påstandens sandhed, der i en alder af blot 15 år leverede budskabet på talerstolen i FN med millioner af menneskers opbakning i ryggen.

“Vi har fået en klimalov, og hvor kommer den fra?” spørger Rune Baastrup, direktør i den socialøkonomiske virksomhed DeltagerDanmark.

“Den kommer fra et meget tydeligt signal fra borgerne op til sidste folketingsvalg. Unge, der demonstrerede for klimaet i ‘Fridays for future’ under inspiration fra Greta Thunberg. Der var klimamarch på kryds og tværs af landet og borgere, der henvendte sig til politikerne og sagde ‘nu skal vi gøre noget’.”

Ovenpå 10 års ørkenvandring for klimaet og et fejlslået COP15-klimatopmøde i 2009, er skuden endelig vendt.

“Vi lever i et demokrati. Lige nu ser vi en meget stor saltvandsindsprøjtning til klima og grøn omstilling på grund af pres fra borgere og grønne organisationer, som har sendt et stærkt signal til virksomheder og politikere.”

Derfor vil DeltagerDanmark nu hjælpe danskere rundt i landet med at løfte klimadagsordenen gennem stærke fællesskaber. Som en del af GørDKgrøn - en større indsats mod klimaforandringerne - har DeltagerDanmark modtaget 35 millioner kroner fra Velux Fondene til at skabe engagement og fællesskaber de næste 5 år.

At redde klimaet kræver nemlig folkeligt engagement, hvor vi løfter i flok - og stærke ildsjæle, der tør gå i front.

Lindas vilde have
"Det her synes nogle folk er virkelig klamt. Men det er faktisk guld. Det er vores kompost," fortæller Linda Frølund og fjerner låget, der gemmer rå grøntsager, nedbrydelige toiletruller og et rigt liv af biller og orme.

Dokumentation

FAKTA

DeltagerDanmark er en del af projektet “70i30”, som er finansieret og initieret af Velux-fonden, Villum Fonden og KR-Fonden. 

70i30 består af en række partnere, som alle arbejder med den overordnede fælles klimamålsætning: at reducere udledningen af drivhusgasser med 70% i 2030 og være CO2-neutrale i 2050. 

Concito, Aalborg Universitet, Villum Fondens Børn, Unge og Science (BUS) og DeltagerDanmark er alle partnere på projektet. 

Bevillingen dækker over klimainitiativer inden for uddannelse, viden, kommunikation og folkeligt engagement.


0:000:00