El-kabel til Holland skudt til hjørne

FORSYNING: Tyske el-planer sår tvivl om dansk kabel til Holland. Projektet er sat standby, fortæller Energinet.dk. Men der skal hurtigt gang i net-udbygningen, mener Dansk Energi og ekspert.
El-kablet til Holland er vigtigt for at kunne sælge en del af den vindkraft, Danmark planlægger at producere i fremtiden.
El-kablet til Holland er vigtigt for at kunne sælge en del af den vindkraft, Danmark planlægger at producere i fremtiden.Foto: Colourbox
Agnete Finnemann Scheel

Enhver god idé, man venter med at realisere, koster selvfølgelig penge. Men det er da værre at realisere en idé, hvis den ikke er god – for så koster det rigtig mange penge

Torben Glar Nielsen
El-divisionsdirektør, Energinet.dk
Fakta
Kablet mellem Danmark og Holland kaldes COBRA-kablet. 

Det skal bygges af det danske TSO Energinet.dk og den hollandske pendant TennetT.

Transmissionskablet fra Danmark til Holland har stadig lang vej igen. For selvom Energinet.dk og den Hollandske netoperatør har samarbejdet om kablet siden maj 2009, er det stadig ikke sikkert, at kablet nogensinde bliver bygget.

”For at vi kan lave den rigtige beslutning om kablet, er vi nødt til at kende den tyske net-udbygningsplan,” siger Torben Glar Nielsen, el-divisionsdirektør i Energinet.dk.

Tyskland planlægger at bygge store elkabler ned gennem landet, som bliver en form for super-highways for el. Bliver udbygningen stor nok, kan det gøre et dansk kabel fra Esbjerg til Holland til en dårlig forretning.

”Vi laver jo kun udlandsforbindelser, hvis de er samfundsøkonomisk rigtige. Og den beregning er jo afhængig af, hvad der ellers bliver bygget,” siger Torben Glar Nielsen.

Det er endnu usikkert, hvornår de tyske planer bliver offentliggjort.

”Derfor ligger vi lidt i dvale,” siger Torben Glar Nielsen.

Ambitiøse vindplaner presser nettet
Men der skal gang i de danske udlandsforbindelser, hvis de skal nå at følge med vindmøllerne.  

”I forhold til den vindmølleudbygning, man ønsker i Danmark, og den hastighed, man vil udbygge med, så er vi nødt til at følge med ret hurtigt,” siger Birgitte Bak-Jensen, lektor på Institut for Energiteknik på Aalborg Universitet.

Og de eksisterende forbindelser til Tyskland, Sverige og Norge er altså ikke nok. 

0:000:00