Lilleholt: Grøn omstilling må ikke være i konflikt med skattestop

TV: Hvis den kommende analyse af afgifts- og tilskudssystemet på energiområdet viser, at den grønne omstilling samfundsøkonomisk set bedst understøttes af højere afgifter, så er det ikke regeringens politik, lød det torsdag fra Lars Christian Lilleholt (V).

Julie Lundbek

Omlægningen af afgifts- og tilskudssystemet på energiområdet kræver “massive overvejelser” og en grundig offentlig debat. Derfor er det vigtigt at afvente den samlede analyse, lød det fra energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt under et samråd torsdag.

Ministeren benyttede samtidig lejligheden til at slå fast, at den grønne omstilling ikke kommer til at foregå på bekostning af regeringens skattestop og princippet om, at det ikke må være dyrere at være dansker eller drive virksomhed i Danmark.

Rød skepsis
Ministerens udmelding blev mødt af en del skepsis fra de fremmødte partier fra rød blok.

“Skal vi forstå det sådan, at fordi regeringen har truffet en beslutning om, at man ikke synes, at nogen afgifter må stige, så betyder det, at vi har nogle konkrete problemer for borgere og virksomheder i Danmark, som ministeren ikke vil være med til at løse?” lød det således fra Lea Wermelin (S).

Ministeren stod i den sammenhæng fast på regeringens princip om, at det ikke må være dyrere at være dansker:

“Kan man lave nogle løsninger, der ikke koster forbrugerne noget, så er vi villige til at kigge på det. Men det må ikke være dyrere at være dansker. Så hvis vi skal lette nogle afgifter på energiområdet, så skal vi finde et økonomisk råderum."

 

Se også: Lilleholt parat til særskilt løsning på varmepumper 

 

Dokumentation

Analysen består af seks delanalyser, der ser på det eksisterende afgifts- og tilskudssystem, herunder satser, provenuer, afgiftsgrundlag, afgiftsfritagelse med mere, PSO-afgifter, miljøforurening forbundet med energiforbrug, det samlede afgifts- og tilskudssystem på energi- og klimaområdet og en samfundsøkonomisk analyse af, hvordan støtten til landvind skal udformes. En af de seks delanalyser samler op på de forskellige og giver bud på, hvordan man kan indrette systemet samfundsøkonomisk mere hensigtsmæssigt.

Analysen er et tværministerielt arbejde mellem Skatteministeriet, Finansministeriet og Energiministeriet med deltagelse fra Miljø- og Fødevareministeriet samt Erhvervs- og Vækstministeriet. Arbejdet blev sat i gang i 2013.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00