Debat

Ea Energianalyse: Hvornår slipper olien op?

DEBAT: Trods lave oliepriser er der mange gode argumenter for, at den grønne omstilling vil fortsætte sin acceleration, vurderer forsyningskonsulent og partner i Ea Energianalyse Hans-Henrik Lindboe. Læs hans begrundelse i dagens debat.

Vil den
globale grønne omstilling accelerere og fortsætte på trods af udviklingen i
olie-, kul- og gaspriserne, spørger Hans-Henrik Lindboe i dagens debat. Hans overordnede vurdering er positiv. 

<br>
Vil den globale grønne omstilling accelerere og fortsætte på trods af udviklingen i olie-, kul- og gaspriserne, spørger Hans-Henrik Lindboe i dagens debat. Hans overordnede vurdering er positiv.
Minna Møbjerg Stevnhoved
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans-Henrik Lindboe
Partner i Ea Energianalyse

Op igennem 1970'erne og igen i 00'erne med høje oliepriser, blev der brugt meget tid på drøftelse af, hvornår effekterne af ”peak oil” for alvor sætter ind, og olieprisen uundgåeligt stiger til uanede højder.

Også hos os i Ea energianalyse var emnet hot, og vi forberedte endda erhvervs-ph.d., og søgte samarbejde med IEA om emnet. Det var dengang.

I mellemtiden har nye olie- og gasudvindingsteknologier i kombination med hastig vækst i vedvarende energiteknologier og stagnerende global energiefterspørgsel skabt et overudbud af kul, olie og gas med historisk lave priser til følge.

Min vurdering i dette indlæg er, at den grønne omstilling fortsætter med stor styrke globalt. Det er godt for dansk eksport.

Hans-Henrik Lindboe
Partner i Ea Energianalyse

Klima, økonomi og forsyningssikkerhed
Spørgsmålet er nu, om den nye verdensorden med lave fossile priser får den grønne omstilling til at bremse op.

For selvom hele formålet er at afværge en klimakatastrofe, så spiller økonomi og forsyningssikkerhed også ind: Virksomheder og private investerer som hovedregel i grøn omstilling, når det er økonomisk fordelagtigt, og tilskud til VE kan koste på de offentlige budgetter.

Derfor er det også interessant at se de nye tal for globale investeringer i grøn energi fra Bloomberg New Energy Finance, der blev offentliggjort i januar: Der blev i 2015 globalt installeret 64 GW vind, og 57 GW sol – de højeste tal nogensinde.

I samme år steg også de samlede ”Clean Energy Investments” med fem procent til rekordhøje 330 milliarder dollar, en anelse lavere end Danmarks bruttonationalprodukt samme år.

Men vil den globale grønne omstilling accelerere og fortsætte på trods af udviklingen i olie-, kul- og gaspriserne?

Det er der faktisk nogle rigtig gode argumenter for, at den vil:

VE er ofte økonomisk attraktivt
Selvom prisfaldet på olie har været betydeligt, kan landvind, solvandvarmere og solceller ofte være konkurrencedygtige.

Med gode vindforhold som i Danmark, har ny landvind nu lavere omkostninger end ny kul og gas, selv med dagens prisniveau. Prisen på især solceller vil fortsætte med at falde, og set fra elforbrugernes side – både i Danmark og mange andre lande producerer et solcelleanlæg på taget ofte billigere strøm end prisen, der skal betales til det lokale elselskab.

Forsyningssikkerhed
De høje oliepriser i nullerne efterfulgt af det kraftige og hurtige prisfald, har skabt en vis bekymring for, at vi er på vej ind i en periode med større prissvingninger.

På samme måde som rationalet bag 1970’ernes danske energipolitik, er der i mange lande et reelt ønske om differentieret energiforsyning, hvor indenlandske ressourcer spiller en større rolle. Derfor forfølger de allerfleste lande ambitioner om en ”passende” portefølje af vind, sol og biomasse.

Pengene er der
Det store prisfald på olie i kombination med den internationale klimaaftale i Paris, har flyttet betydelig investor-interesse fra de traditionelle energiteknologier til de nye.

Hermed bliver det – alt andet lige - lettere at finde finansiering for VE producenter og VE-projektudviklere.

Afrika og Asien
USA og Europa har traditionelt været ledende inden for VE udbygning, men i de seneste år har Kina lagt sig helt i front på den grønne dagsorden både som producent og ved indenlandsk udbygning.

For tyndt befolkede områder i Afrika og Asien har elforsyning fra det offentlige elnet lange udsigter. Hundreder af millioner mennesker i disse områder udgør et nyt potentiale for leverandører af lokal elforsyning baseret på billige solcellesystemer m.v.

Grøn er den nye trend – også i transport
Der hvor olieprisfaldet har allerstørst betydning, er uden tvivl ved omstillingen i transportsektoren.

På trods af de kraftige prisfald på elbilbatterier, er elbilen stadig et dyrere valg for de fleste. Men det globale salg af elbiler vokser hastigt, og salget i 2015 på ca. 0,7 mio biler viste en vækst på knap 80 procent fra året før.

Samtidig vinder elteknologien indpas gennem hybridteknologi. Der er grund til at tro, at salget af elbiler fortsætter med at stige globalt, og at elbilen for en række flåde-anvendelser vil blive det billigste valg om få år.

I Danmark er det el- og varme
I Danmark har omstilling i el- og fjernvarmesektoren indtil nu spillet en hovedrolle i det langsigtede projekt om uafhængighed af fossile brændsler.

På elsiden er omstillingen især finansieret af husholdningerne og erhvervslivet, gennem PSO-tariffen. Prisfaldet på fossile brændsler og den megen vind-el og sol-el har bidraget kraftigt til lave elpriser i markedet.

Men de lave elpriser betyder også at PSO-tariffen er steget, da summen af elpris og PSO-tarif er konstant.

Derfor sender PSO-systemet et klart prissignal på den grønne omstilling, også til de dele af erhvervslivet der er storforbrugere af elektricitet. PSO tariffen er her i 2016 vokset til over 25 øre/kWh, og regeringen har lagt op til, at ordningen skal ændres.

Hvad vil vi i Danmark?
Min vurdering i dette indlæg er, at den grønne omstilling fortsætter med stor styrke globalt. Det er godt for dansk eksport.

Hvis omstillingen går hurtigt nok, vil den kraftigt bidrage til at drøftelserne af peak-oil gemmes endnu længere væk. Så må vi forberede os på lange perioder med meget lave priser på fossile brændsler.

Samtidig står vi i Danmark over for en udfordring med at finansiere grøn omstilling uden at det koster på konkurrenceevnen. Det må derfor være et hovedspørgsmål, om vi finder det attraktivt fortsat at være helt i front. Det er også et hovedspørgsmål, hvordan vi klogest finansierer omstillingen – uanset hvor ambitiøse vi er.

Disse to hovedspørgsmål vil jeg komme ind på i næste runde af debatten.

Dokumentation

Altinget: energi og klima og Altinget: forsyning sætter den næste måned fokus på de lave oliepriser og har samlet et panel af debattører, som vil diskutere mulige konsekvenser for grøn omstilling og dansk økonomi. 

Mød panelet her, og husk, at du som læser altid er velkommen til at deltage i debatten, enten ved at benytte kommentarfeltet i bunden af indlæggene, eller ved at sende et indlæg til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00