Energiminister undviger solcellespørgsmål

Energiminister Lars Christian Lilleholt (V) under andenbehandling af indgreb i solcellestøtte 6. september 2017.

TV: Hvornår vidste energiministeren, at nye ændringer for solcelleejere var på vej? Det ønskede Enhedslisten svar på under onsdagens lovbehandling af regeringens solcelleindgreb. Men ministeren nægtede at svare.

”Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvornår ministeren var klar over, at Energinet.dk var i gang med at ændre på reglerne for de anlæg, som bliver beskrevet som friholdt i denne lov?”

Spørgsmålet blev onsdag stillet i Folketinget af Enhedslistens Søren Egge Rasmussen til energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) og kan umiddelbart virke ligetil.

Ikke mindst fordi ministeren allerede har svaret på et lignende spørgsmål skriftligt i lovbehandlingen af regeringens indgreb i støtten til solceller.

Alligevel afveg ministeren fra at svare.

Folketinget var ekstraordinært samlet for at behandle loven, og fordi Folketingssalen er under ombygning, var politikerne henvist til Landstingssalen. Det kunne have bidraget til en vis forvirring om Folketingets forretningsorden.

Da ministeren ikke selv ville tage ordet, opfordrede de tilstedeværende folketingsmedlemmer ham til det.

Det fik Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), til at fortælle forsamlingen, at ”det må ministeren selv bestemme”.

Ikke god stil
Søren Egge Rasmussen er overrasket over ministerens ikke-svar og føler, at Energiudvalget generelt er blevet mangelfuldt orienteret i lovbehandlingen af regeringens solcelleindgreb.

Ikke mindst, at Energinet orienterede ministeren om ændringer i støtten til solceller, uden at ministeren omgående orienterede udvalget tilbage i juni, ifølge Søren Egge Rasmussen.

”Hvis man er ved at ændre yderligere på vilkårene for solceller, så er det væsentlige oplysninger at vide for udvalget,” siger Søren Egge Rasmussen og tilføjer:

"Det ville i hvert fald have været god stil, det burde han jo have sagt."

Søren Egge Rasmussen undrer sig også over, at ministeren ikke ville tage ordet, da Folketinget andenbehandlede regeringens lovforslag.

"Ministeren sidder bare derovre i hjørnet. Hvis han ikke vil tage ordet, kunne han jo lige så godt blive hjemme og se det på tv," siger Enhedslistens energiordfører.

Folketinget tredjebehandler loven torsdag, hvor Energiministeren får en ny chance for at tage ordet.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra energiminister Lars Chr. Lilleholt inden deadline.

Se uddrag fra debatten i videoen ovenfor.

Forrige artikel Statsrevisorer kritiserer kontrol med udskældt energiordning Statsrevisorer kritiserer kontrol med udskældt energiordning Næste artikel Eksplosion i flytrafik truer klimaambitioner Eksplosion i flytrafik truer klimaambitioner
  • Anmeld

    Holger Skjerning · Tidl. lektor i fysik og energi ved DTU.

    Nettomålerordningen

    Jeg vil ikke blande mig i den politiske strid om spørgsmål og svar i Folketinget, men blot erklære, at både moralske og juridiske overvejelser bør medføre, at den ordning (nettomålerordningen), der blev stillet i udsigt for ca. 90.000 "husstands-anlæg", bestilt før 31. november 2012, bør følges til aftalens udløb i 2032.
    Tabet af provenu er forøvrigt meget lille - sammenlignet med de "tilskud", som danske vindmøller har modtaget gennem snart 20 år, og som - i begrænset omfang - videreføres mange år endnu.