Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge

OVERBLIK: To begivenhedsrige uger i grøn politik afløses af en mere traditionel af slagsen med de sædvanlige konferencer og et hav af lovbehandlinger. Men også udsigten til et bredt støttet teleforlig midt på ugen.

Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Klaus Ulrik Mortensen

Man kan mene om Peter Mogensens talestrøm, hvad man vil. Men der er ingen vej uden om konstateringen af, at de forgangne uger på den hjemlige miljøpolitiske scene har været ganske vanvittige.

Først blev vi begavet med regeringens energipolitiske udspil, som efter lang tids venten skal sætte kursen for det kommende årti.

Herefter annoncerede miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V), at han var fortid. En ny minister i skikkelse af Jakob Ellemann-Jensen (V) blev dagen derpå præsenteret for pressen: en såkaldt bybo, som dog lader forstå, at han både holder af jagt og fiskeri.

Og til sidst lagde Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, samtlige partiets grønne kort på bordet i et udspil, som favner alt fra havmølleparker og energiforskning til klimatilpasning og – naturligvis – urørt skov.

Det er således urealistisk at forvente, at næste uge skulle blive endnu vildere. Det er dog ikke det samme, som at politikerne ikke har noget på programmet: Trods kun to arbejdsdage (mandag sker der notorisk ingenting på Christiansborg, torsdag fejrer vi Jesu opstigen til himlen, og fredag er såkaldt indeklemt fridag), er der en lang stribe lovbehandlinger.

Mandag
Vi begynder dog mandag med offentliggørelsen af Klimarådets hovedrapport for 2018. Rapporten præsenteres i Nationalmuseets biografteater af formand Peter Birch Sørensen.

Rapporten sætter fokus på det stærkt stigende danske forbrug af biomasse, og hvad det betyder for klimaet. Ikke al brug af biomasse kan siges at være godt for klimaet, og derfor er det afgørende, at Danmark sikrer, at det voksende biomasseforbrug i energisektoren er så klimavenligt som muligt. Klimarådets anbefalinger er et indspil til reguleringen af biomasse til energiformål og kan indgå i en kommende energiaftale.

Læs mere her

Tirsdag
Aarhus Vand holder i samarbejde med firmaet Blue Ocean Robotics pressemøde, hvor de vil fortælle om, hvordan robotteknologi vil forbedre arbejdsmiljøet på renseanlæggene og gøre spildevandsrensningen både bedre og billigere.

0:000:00