Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge

DET SKER: Kommissionen præsenterer konkrete tanker om blandt andet fremtidens miljø- og klimaprogram og EU's landbrugs- og fiskeripolitik, og så er der fint dronningebesøg.

Dronning Margrethe indvier tirsdag Danmarks femte nationalpark.
Dronning Margrethe indvier tirsdag Danmarks femte nationalpark.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau/Scanpix
Sine Riis Lund

Der er lidt royal glans over ugens overblik på det grønne område.

Tirsdag indvier dronningen nemlig Danmarks femte nationalpark, Kongernes Nordsjælland.

Ellers bliver det en uge, der i høj grad ventes at stå i EU's tegn. I starten af maj offentliggjorde Kommissionen sine overordnede tanker om, hvordan Unionen skal bruge sine penge i det kommende EU-budget fra 2021 og 2027.

Denne uge begynder Kommissionen så drypvis at løfte sløret for, hvordan man mere konkret mener, at pengene skal fordeles inden for de forskellige sektorer.

Tirsdag ventes det, at Kommissionen vil fremlægge sine planer for udmøntningen af EU's strukturfonde, der blandt andet omfatter Regionalfonden og Socialfonden.

Fredag ventes tankerne om den fremtidige landbrugs- og fiskeripolitik at blive lagt frem. Landbrugskommissær Phil Hogan har allerede gjort klart, at landbrugsstøtten i højere grad skal fremme en bæredygtig fødevareproduktion, og at de store landbrug må holde for, hvis landbrugsmidlerne skrumper ind. Kommissionen vil samme dag løfte sløret for, hvordan EU's miljø- og klimaprogram, Life, skal se ud i fremtiden.

Seneste udmelding er, at energipolitikken først lægges frem i næste uge.

Her er, hvad man ellers kan vente sig af ugen.

Mandag
Regeringens dyrevelfærdsmærke fejrer et år, og det skal markeres på Frijsenborg Slot i Hammel, hvor blandt andre miljø- og fødevareministeren og direktøren for Danish Crown Friland, Henrik Biilmann deltager.

0:000:00