Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge

DET SKER: Finanslov, Klimamarch og Naturens Dag er på programmet i en uge, hvor en klimaordfører også kan ende som spidskandidat til Europa-Parlamentet. Få dit grønne overblik her.

Lørdag er der klimamach i Københavns gader. Her er det fra klimamarchen i 2015 op til klimatopmødet i Paris.
Lørdag er der klimamach i Københavns gader. Her er det fra klimamarchen i 2015 op til klimatopmødet i Paris.Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Septembers himmel er så blå, starter en klassisk højskolesang. Og i denne uge er der en række muligheder for at teste, om det virkelig er rigtigt.

Mandag
Er man til kongelige, bevægelse og natur, så kan man få alle tre ting opfyldt i det kuperede terræn i Ejby Ådal ved Roskilde. Her vil kronprins Frederik nemlig åbne Naturens Dag, som i år har teamet "bevægelse i naturen".

Naturens Dag er Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådets årlige mærkedag for naturoplevelser. Og på trods af navnet så varer Naturens Dag faktisk en hel uge. I løbet af ugen efter åbningen vil over 170.000 børn fra skoler og institutioner komme ud i naturen, mens Naturens Dag kulminerer søndag 9. september, hvor der forventes over 300 offentlige arrangementer i hele landet.

Læs mere om Naturens Dag her.

Og endnu mere (vildere) natur. For Danmark har fået mere vild skov.

Det vil miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og miljøordfører Carsten Bach (LA) gerne vise frem. Mandag vil de to være til stede ved Indskovene ved Randers for at præsentere det område, der i fremtiden kommer til at blive en del af Danmarks uberørte skove.

I Lyngby nord for København er der til gengæld fokus på "snedig olieproduktion", når Danmark er vært for den store, internationale IEA-EOR-konference. Det sker, netop som Danmarks status som olieeksporterende nation står for fald, da produktionen fra felterne i Nordsøen falder. Andre lande har tilsvarende udfordringer. 

Konferencen skal vise vejen til at hente mere olie op, og der er til hele ugen indbudt internationale energiselskaber, myndigheder og forskere. 

Her kan du læse mere om IEA-EOR 2018.

0:000:00