Debat

Lilleholt slår fast: Fjernvarmeforbrugerne skal ikke bindes

DEBAT: Fjernvarmesektoren kan sagtens tiltrække nye kunder uden at "tvinge dem ind i folden". Stop for nye forbrugerbindinger vil gøre fjernvarmen både mere robust og konkurrencedygtig, skriver energiminister Lars Chr. Lilleholt (V).

Foto: Rasmus Flindt Pedersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

Mit hjerte banker for fjernvarmen, som har ydet et stort bidrag til den grønne omstilling. Jeg føler mig derfor også kaldet til at svare på de bekymringer, som kommuner og andre interessenter har udtrykt, efter alle Folketingets partier i Energiaftalen besluttede at sætte et stop for nye forbrugerbindinger fra 1. januar 2019.

Vi skal holde op med at tvinge forbrugerne til en bestemt opvarmningsform og varmeværkerne til at producere deres varme på bestemte brændsler. Fjernvarmens rolle er i takt med energiomstillingen under forandring – og skal fortsat spille en hovedrolle i fremtidens energisystem.

Det er jeg sikker på, at sektoren også kan uden at binde forbrugerne. I dag er over 50 procent af fjernvarmeforbrugerne fri for bindinger. De har aktivt tilvalgt fjernvarmen, fordi det er det bedste alternativ for dem. Og langt størstedelen af nye fjernvarmeområder udlægges i dag uden bindinger.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Fjernvarmesektoren kan med andre ord sagtens tiltrække nye kunder uden at tvinge dem ind i folden, og det kan kommunerne på alle måder være stolte over.

Uholdbart for forbrugerne
Men jeg er også minister for de forbrugere, som ikke aktivt har tilvalgt fjernvarmen, og som er bundet til en dyrere løsning, end de selv gerne så. Det er uholdbart, at forbrugerne bindes til selskaber, som ikke har konkurrencedygtige priser.

Jeg er også minister for de forbrugere, som ikke aktivt har tilvalgt fjernvarmen, og som er bundet til en dyrere løsning, end de selv gerne så.

Lars Chr. Lilleholt (V)
Energi-, forsynings- og klimaminister

I Energiaftalen tager vi første skridt og ophæver muligheden for at pålægge nye bindinger. Her er der opstået en misforståelse i debatten: Lovforslaget giver nemlig ikke adgang til at ophæve de eksisterende forbrugerbindinger administrativt.

Sundt for fjernvarmen
Jeg tror på, at det vil lægge et sundt pres på fjernvarmeselskaberne, at vi nu fjerner muligheden for at pålægge nye bindinger. Et pres, som skærper selskabernes investeringsfokus og arbejde med fortsat at levere konkurrencedygtig fjernvarme.

Jeg er også sikker på, at de gode fjernvarmeprojekter, der bidrager til den grønne omstilling, også fremover kan stable finansiering på benene uden forbrugerbinding, ligesom tilfældet er i dag. Regeringens forslag vil gøre det bedre og billigere at være forbruger, men trækker på ingen måde tæppet væk under fjernvarmesektoren. Tværtimod vil det robustgøre sektoren – og skærpe investeringsfokus.

Som det fremgår af energiaftalen, skal konsekvenserne ved at ophæve blandt andet de eksisterende forbrugerbindinger analyseres. Den analyse er Energistyrelsen i gang med, og den ventes færdig i 2019. Der er samtidig igangsat en dialog med både KL og KommuneKredit, som jeg glæder mig til at tage, så vi kan sikre den bedste regulering for fjernvarmen og ikke mindst for forbrugerne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00