LA taber rollen som de unges darling: Den grønne dagsorden kan have kostet

VÆLGERPROFILER: Liberal Alliance er ikke længere vælgere mellem 18 og 24 års foretrukne parti, viser ny analyse af partiernes vælgerprofiler. Den grønne dagsorden kan have flyttet de unge, siger valgforsker Kasper Møller Hansen. 

Anders Samuelsens parti har tabt placeringen som de unges foretrukne parti til Socialdemokratiet.  
Anders Samuelsens parti har tabt placeringen som de unges foretrukne parti til Socialdemokratiet.  Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Når de unge danskere skal udpege, hvilket parti de foretrækker, er det ikke længere Liberal Alliance, der står først for. 

Det viser en ny analyse af partiernes vælgerprofiler foretaget af professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

Ifølge analysen ville blot 9,6 procent af de 18- til 24-årige danskere pege på Samuelsen og co., hvis der var folketingsvalg i dag.

Da analysen sidst blev lavet i sommeren 2018, stod Liberal Alliance til imponerende 16,6 procent af de unge stemmer, hvilket gjorde dem til gruppens klart mest foretrukne parti.

Siden da har klima- og miljøpolitik imidlertid fået større betydning for danskerne, og det kan forklare tabet, mener valgforsker Kasper Møller Hansen.

Læs også: Miljø og klima har erobret toppen af vælgernes dagsorden

“Den grønne dagsorden kan have skubbet de unge. Har har nogle partier været langt bedre til at slå sig op som grønne, lige fra Venstre og så hele oppositionen," siger han. 

(Artiklen fortsætter under grafen).

Dokumentation

Om undersøgelsen

Interviews foretaget af Kantar Gallup i perioden 1/10-18 til 30/12-18. I alt er der 10.849 interviews med i analysen (fraregnet "ved ikke"-svar).  


0:000:00