Socialdemokratiet mangler finansiering af sin klimaplan i ny 2025-plan

ØKONOMI: Socialdemokratiets klimaudspil er ikke fuldt finansieret i partiets økonomiske 2025-plan. "Jeg tror ikke på, at vi løser den danske del af klimakrisen alene på baggrund af det her," lød det fra partiets formand til mandagens pressemøde. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Der er ikke afsat et specifikt beløb i Socialdemokratiets økonomiske 2025-plan til at realisere partiets klimaudspil

I stedet er der afsat en reservepulje på 8,7 milliarder, der skal gå til "øvrige velfærdsprioriteringer, klima, miljø og natur, samt forsvarsforlig mv."

Finansieringen til det aftalte forsvarsforlig udgør en betydelig del af Socialdemokratiets reservepulje.

Med forsvarsforliget blev regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre enige om at løfte bevillingen med 800 millioner kroner i 2018, stigende til 4,8 milliarder i 2023. Det efterlader 4,7 milliarder kroner til "øvrige velfærdsprioriteringer".

Fakta
Sådan finansierer Socialdemokratiet 2025-planen

Socialdemokratiet vil bruge 37,4 milliarder kroner frem mod 2025.
De første 27,8 milliarder kroner finder partiet i det økonomiske råderum.

De resterende 9,6 milliarder kroner skal finansieres af en række besparelser:
1. Indtægter fra Socialdemokratiets udspil "Danmark er for lille til store forskelle", herunder tilbagerulning af skattelettelser for virksomhedsarvinger. 2,4 milliarder kroner. 
2. Fastholdelse af skat på fri telefon og internet. 0,7 milliarder kroner. 
3. Forlængelse af arbejdsgiverbetalt sygedagpengeperiode. 0,5 milliarder kroner. 
4. Afgifter på plastik og kemi. 0,3 milliarder kroner. 
5. Frigivne midler i satspuljen. 0,6 milliarder kroner. 
6. Begrænsning af videregående uddannelsers annonceringsudgifter og reduktion af tilskud til privatskoler. 0,5 milliarder kroner. 
7. Loft over brugen af konsulenter i det offentlige. 3,0 milliarder kroner. 
8. Samfundsbidrag fra den finansielle sektor. 1,5 milliarder kroner. 
9. Forhøjelse af arbejdsskadeafgiften m.m. ifm. styrkelse af arbejdsmiljø. 0,2 milliarder kroner. 
I alt 9,6 milliarder kroner. 

Kilde: Socialdemokratiets økonomiske 2025-plan 'Gør gode tider bedre for alle'

Til Socialdemokratiets pressemøde mandag, hvor den økonomiske plan blev præsenteret, sagde Mette Frederiksen, Socialdemokratiets formand, at enhver regering, uanset farve, vil være nødsaget til at finde løsninger, som skal finansieres ud over udspillet, hvis det skal lykkes at reducere udledning af drivhusgasser med 60 procent i 2030.

"Jeg tror ikke på, at vi løser den danske del af klimakrisen alene på baggrund af det her. Det vil vi også komme til at se på andre områder. Som når vi skal lave et nyt politiforlig. Det skal også finansieres, og der vil der være en række løbende opgaver. Men det her er den ramme, vi lægger ned over dansk økonomi frem til 2025," sagde Frederiksen.

Transportsektoren er den store opgave
Til pressemødet blev Socialdemokratiets formand desuden spurgt om, hvor mange milliarder partiet skal ud at finde for at komme i mål med sit klimaudspil.

"Det tør jeg ikke at sige. Den helt store opgave på klima bliver transportsektoren og ikke mindst omstilling fra benzin og diesel over til el og hybrid. Der har regeringen meget klogt nedsat en kommission i forhold til registreringsafgift og registrering af biler. Ingen ved, hvad den kommission ender ud med. Men der bliver en stor politisk opgave efter det," sagde Mette Frederiksen og hentydede til regeringens kommission for grøn omstilling af personbiler.

Regeringens kommission har blandt andet til opgave at finde konkrete forslag til finansieringen af den grønne omstilling af personbiler, så de indtægter, der forsvinder i takt med den grønne omstilling, kan findes andre steder. I 2017 var indtægten på de bilrelaterede afgifter på cirka 50 milliarder. 

0:000:00