Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge

DET SKER: Denne uges grønne overblik er i høj grad præget af Folkemødet på Bornholm, hvor der vil blive debatteret alt lige fra plastikforurening, fremtidens fødevarer, vejen til at blive en bæredygtig virksomhed og et nyt energiforlig.

Folkemødet afholdes torsdag til søndag denne uge. ARKIVFOTO.
Folkemødet afholdes torsdag til søndag denne uge. ARKIVFOTO.Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Lad det være sagt med det samme. Folkemødet på Bornholm er flyttet grundigt ind i spalterne i denne uges grønne overblik.

Det er på ingen måde en udtømmende liste over relevante begivenheder, men en række nedslag, der kommer omkring både Danmarks første grønne grundlov, pesticider i indkøbskurven og vejen til mere vækst og eksport inden for vandløsninger.

TIRSDAG
Vi lægger stille ud på ugens første dage.

Det Økologiske Råd inviterer dog tirsdag til oplæg om, hvordan mennesker i det nordlige Europa særligt bliver påvirket af klimaforandringerne. Blandt andet kommer den svenske 23-årige rensdyrhyrde Sanna Vannar og fortæller om, hvordan hele den samiske kultur og livet med rensdyrene er truet af det ændrede klima. Noget, som hun og ti andre familier har lagt sag an mod EU om.

Læs mere om arrangementet her 
 
Har du husket at tilmelde dig, kan du også se, høre og smage på forskning, når DTU Fødevareinstituttet slår dørene op til 60-års fødselsdag. 
 
ONSDAG 
Vi haster videre til onsdag, hvor vi lige skal forbi Danish Food Cluster, der afholder et arrangement om, hvordan virksomheder kan skabe mere bæredygtig emballage og bruge mindre plastik med fokus på forbrugere, trends og forskning. Til arrangementet deltager industriens producenter, udbydere og forskere.

Læs mere her 

TORSDAG 
Og så er vi kommet til Folkemødet på Bornholm, hvor De Samvirkende Købmænd inviterer til debat om, hvordan man kan ændre forbrugernes fokus fra pris til andre faktorer som kvalitet, udvalg, nærhed, sundhed og bæredygtighed. 
Med til at diskutere det er også koncernchef Tomas Pietrangeli fra Dagrofa og marketingdirektør Camilla Blicher fra Arla Foods. 
 
Borgere, virksomhedsledere og ngo'er mødes for at udvikle Danmarks første grønne grundlov. Det sker med et panel bestående af CEO Peder Holk Nielsen fra Novozymes, generalsekretær Birgitte Qvist-Sørensen fra Folkekirkens Nødhjælp, CEO Mads Nipper fra Grundfos og adm. direktør Anders Fæste fra Boston Consulting Group.

Klimabevægelsen inviterer til klimadebat med blandt andre Ungeklimarådet og Connie Hedegaard fra Concito. Hovedfokus er at finde frem til, hvad det er for faktorer, som forhindrer en omstillingsproces, der sikrer, at man når Paris-målet om at holde stigningen i den globale opvarmning på under to grader. 
 
Danmarks Naturfredningsforening og Dansk Erhverv diskuterer, hvordan man sætter turbo på bæredygtigt forbrug af plastik, og om det kan lade sig gøre. Herunder hvordan forbrugerne mest ansvarligt anvender plast i hverdagen.

Fonden Københavns Madhus sætter repræsentanter fra detailsektoren til at debattere, hvilket ansvar dagligvarebutikker har for det bæredygtige forbrug. Herunder hvilket ansvar detailbranchen har for at uddanne den ikke-klimainteresserede forbruger. Samtidigt skal debattørerne kokkerere bæredygtige måltider til fondens madbod.

0:000:00