Tina stak næsen for langt frem: “Husk at øen ikke er stor nok til os begge to”

TEMA: Tina og Benjamin flyttede til Samsø for at få plads til den sammenbragte familie. Og snart blev de grebet af den grønne iværksættertrang. Men ikke alle på øen tog imod de nye idéer med åbne arme.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Arthur CammelbeeckKlaus Ulrik Mortensen

Artiklen er tidligere bragt på Altinget: civilsamfund

Engang var Nordby den største by på Samsø. Og når man sjosker omkring det pittoreske gadekær i det gamle centrum giver det kun god mening, at byen på nordspidsen af Samsø i 1990 blev kåret til Danmarks bedst bevarede landsby.

Men selv det bedst bevarede minde kan ikke stå for evigt. Tiden møver ufortrødent videre. Folk dør. Og når færre bliver født, betyder det, at Samsø i disse år oplever en stabil tilbagegang i befolkningen.

I en fredet rødstensvilla to minutters gang fra gadekæret sidder svaret på det problem. Tina Kjær og Benjamin Hansen slår dørene op i de tidlige eftermiddagstimer, mens sønnen Felix på et halvt år tager en velfortjent lur.

Fakta
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Alternativet til at arbejde sig ihjel
Tina er fra Aarhus, og Benjamin er fra København. Ingen af de to har rødder på Samsø. Eneste familiære forbindelse er Tinas onkels kone, som er født og opvokset på øen.

Den lille familie er dermed enhver udkantskommunes hedeste drøm. Men hvad driver to veletablerede kommunikationsrådgivere fra landets største byer til et øsamfund halvvejs mellem Jylland og Sjælland? Og hvad sker der, når storbyens drømme om kreativitet og bæredygtighed møder et traditionelt bondesamfund?

Fakta
Tæt på hvert andet glas vand fra danske haner er produceret ved hjælp af frivillig arbejdskraft. 

Men frivilligheden i forsyningssektoren er et truet levn fra andelsbevægelsen: Presset af økonomisk teori og usentimentale regnemaskiner i Finansministeriet. 

Ny serie fra Altinget går tæt på de oversete frivillige danskere.

I seriens seks sidste artikler er vi taget til Samsø for at undersøge frivillighedens rolle i den grønne omstilling, som gjorde Samsø berømt fra Tokyo til New York.
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget

Det første spørgsmål lader sig besvare med et enkelt ord: kærlighed.

Tina Kjær husker tilbage.

“Vi sad i hver vores storby og lærte hinanden at kende via langdistanceopkald på telefonen. En dag talte vi om værdier og om, hvilket liv vi ønskede for os selv og vores børn. Og da vi havde tre børn fra vores tidligere forhold, kunne vi ikke nøjes med to værelser på Nørrebro. Enten skulle vi hive minimum fire millioner op af lommen og arbejde os selv ihjel, eller også skulle vi flytte på landet.”

0:000:00