Nyvalgt K-parlamentariker giver ikke meget for dem, der snakker om at få et klimamål over 55 procent lige nu

INTERVIEW: Konservatives nyvalgte EU-parlamentariker Pernille Weiss kalder det at ”defokusere”, når man taler om, hvorvidt CO2-reduktionen i EU skal over 55 procent i 2030. Ifølge hende er det i stedet vigtigere, at man dykker ned i værktøjskassen.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Freja Søgaard

Pernille Weiss (K) vil ikke tale mere om tal, når det kommer til klimamål.

I hvert fald ikke lige nu.

Weiss er nyvalgt for Konservative til Europa-Parlamentet, og ifølge hende handler problematikken nu om, hvad der konkret skal gøres, og ikke om, at EU skal nå en klimareduktion på mere end 55 procent i 2030.

”Jeg giver ikke meget for dem, der bruger tid på at snakke om mål over 55 procent lige nu. For det handler om, hvordan vi skal gøre det. Ellers vil der være lande i Europa, der står af på projektet,” siger hun og fortsætter:

”Jeg hopper ikke med på den der how high can you go. Det er at defokusere. Selvfølgelig vil jeg gerne have, at målet skal være så højt, som det kan blive, og så vi når Paris-aftalen. Men der er behov for, at vi kommer ned i værktøjskassen nu.”

Hun mener, at politikerne altid kan sætte målet højere om nogle år, hvis man finder ud af, at det er muligt.  

Ligesom Ho Fåremarked
Målet om 55 procent reduktion i 2030 kommer fra den kommende kommissionsformand Ursula van der Leyens politiske program. Og den målsætning er ganske realistisk, mener Weiss.

”Jeg tager det med ophøjet ro, når der er nogle lande, der siger, at de ikke kan nå klimamålene, medmindre de får flere penge. Det er ligesom de sædvanlige budgetforhandlinger, hvor der er nogle, der opfører sig, som om de står på Ho Fåremarked. Så er fåret altid enormt dyrt, indtil man får forhandlet sig ind til benet af, hvor meget uld der er i forhold til kød,” siger hun.

For at nå von der Leyens målsætning bliver en af de nødvendige værktøjer klimamærkning, siger Pernille Weiss. Ifølge hende er det noget af det vigtigste at få gennemført i den femårige periode, hun er blevet valgt til.

0:000:00