Politisk pres på biomasse: "Det er en midlertidig størrelse, som vi skal af med"

BIOMASSE: Begrænsning af biomasse bør spille en rolle i efterårets klimaforhandlinger, mener SF. Radikale og EL vil gerne forsøge med en afgift igen. 

Radikales klimaordfører, Ida Auken, mener godt, at man igen kan forsøge at lægge en afgift på biomasse. 
Radikales klimaordfører, Ida Auken, mener godt, at man igen kan forsøge at lægge en afgift på biomasse. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Andreas Arp

Danmarks brug af biomasse til opvarmning og elproduktion bør begrænses og udfases.

Det mener alle regeringens tre støttepartier efter en sommer, der på ny har budt på debat om, hvor bæredygtig omstillingen til biomasse er. 

”Det er en politisk opgave, at de, der investerer ude i fjernvarmesektoren og i det hele taget varmesektoren, er klar over, at vi gerne vil have skiftet biomasse ud i de næste år. Det er en midlertidig størrelse, som vi skal af med,” siger Radikales klimaordfører, Ida Auken, til Altinget.

Hun ser gerne, at biomasse bliver en del af efterårets forhandlinger. Det samme gør SF.

Det er en politisk opgave, at de, der investerer ude i fjernvarmesektoren og i det hele taget varmesektoren, er klar over, at vi gerne vil have skiftet biomasse ud i de næste år. Det er en midlertidig størrelse, som vi skal af med.

Ida Auken (R)
Klimaordfører

"Spørgsmålet om biomasse bør bestemt indgå i efterårets klimaforhandlinger. Vi vil gå til forhandlingerne med forslag om at tilpasse reglerne, så brug af træ begrænses og udfases på sigt, mens brug af biomasse i form af for eksempel gylle og madaffald fremmes," skriver partiets klimaordfører, Signe Munk, i en mail.

Biomasse regnes internationalt som CO2-neutralt og indgår derfor heller ikke i Danmarks CO2-regnskab.

Som blandt andre Mandag Morgen har kunnet fortælle, vokser Danmarks CO2-udledning dog markant – helt konkret fra 48 millioner ton til 67 millioner ton – hvis man medregner afbrænding af biomasse.

Også Enhedslisten er derfor klar til at diskutere problemstillingen.

”Det er en væsentlig del af omstillingen i fjernvarmesystemet, at man forholder sig kritisk til biomasse. Så når man laver en plan frem til 2030, må man også forholde sig aktivt til, hvordan man sikrer sig, at biomasse kun er et overgangsbrændsel,” siger energiordfører Søren Egge Rasmussen (EL). 

0:000:00