Grønt overblik: Det skal du holde øje med i denne uge

DET SKER: To omstridte lovforslag skal stå deres endelige prøve i folketingssalen, og så slår to styrelser og to af Folketingets udvalg dørene op for at tale om emner som biomasse, biogas og bioøkonomi. 

Skatteminister Morten Bødskov skal både i salen med et lovforslag om overskudsvarme og i samråd om dyrere afgifter på plastikposer.
Skatteminister Morten Bødskov skal både i salen med et lovforslag om overskudsvarme og i samråd om dyrere afgifter på plastikposer.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Godmorgen, og velkommen til en uge, der har meget forskelligt på menuen.

For om du interesserer dig for dyrevelfærd, plastikposer, biogas, overskudsvarme, verdensmål eller biomasse, så er der god grund til at læse med i ugens program her.

MANDAG 
Fødevareministeren runder sin lille danmarksturné af i Agerskov, hvor han har sit sidste af fire debatmøder med landbruget. Her vil han også fortælle om regeringens planer for sektoren.

Mandag Morgen inviterer igen til åbent redaktionsmøde, hvor emnet denne gang omhandler, at lav- eller nulvækst måske bliver en langvarig normaltilstand. Omdrejningspunktet er, hvordan det skal håndteres, hvis væksten ikke kommer tilbage.

TIRSDAG 
To styrelser inviterer denne dag til informationsmøde.

Energistyrelsen vil fortælle om de nye støtteordninger til biogas, der er blevet ændret her fra årsskiftet. Energistyrelsen orienterer på mødet om de fremtidige støttemuligheder, baggrunden for ændringerne og om den kommende ansøgningsprocedure.

Landbrugsstyrelsen lukker dørene op på Fyn, hvor der vil blive fortalt om et nyt pilotprojekt om biomasse og efterafgrøder. Mødet er for landmænd og konsulenter, der har lyst til at være med til at udvikle kvælstofreguleringen og nye alternativer til efterafgrøder. 

Denne dag løber også konferencen Refresh Retail af stablen, hvor der vil komme bud på, hvilke forretningsmodeller der vil vinde i fremtidens retail. Der vil blive præsenteret et nyt forbrugerstudie, der afdækker seks nye kundetyper og nye forretningsmodeller. Blandt talerne på dagen er iværksætter og folketingsmedlem Tommy Ahlers (V). 
 
Nordisk Ministerråds forskningscenter for regional udvikling, Nordregio, lancerer rapporten "State of the Nordic Region". Rapporten sammenligner socioøkonomiske nøgletal fra de nordiske lande og sætter blandt andet fokus på digital omstilling, ny teknologi, klima og demografiudfordringer. Minister for nordisk samarbejde Mogens Jensen (S) er blandt oplægsholderne til lanceringen
 
Ministeren for udviklingssamarbejde er kaldt i samråd om virksomheders indkøb af energirigtige komfurer til fattige i Kenya. 
Samrådet er indkaldt på baggrund af en artikel bragt i Politiken, hvor eksperter fortæller, at projekterne med energivenlige komfurer stort set aldrig virker. 
Rasmus Prehn skal redegøre for, om der er tale om direkte eller indirekte dansk udviklings- eller klimabistand til projekterne, og hvordan regeringen vil komme denne form for “klimaaflad og misbrug af klimabistand til livs”. 
 
Smart Cities Accelerators holder en konference om fremtidens energisystem og bæredygtige byer blandt andet i samarbejde med DTU. Blandt oplægsholderne er Steen Hildebrandt, formand for 2030-Panelet og professor i organisations- og ledelsesteori. 
 
Tirsdag aften arrangerer Folkebevægelsen mod EU og Noah et debatmøde, hvor de sætter fokus på, om EU går i den rigtige retning i forhold til klimaet. Blandt indlederne er Folkebevægelsens nyvalgte formand, Susanna Dyre-Greensite, som vil give et overblik over nogle af de vigtige områder, hvor EU påvirker dansk politik, mens Jacob Sørensen fra Noah vil komme ind på gasrørledningen Baltic Pipe og EU’s energipolitik.

ONSDAG
Bare et enkelt punkt skal nævnes her onsdag, og det omhandler fjernvarme. For hvad skal der til, før det offentlige kan tænke grøn fjernvarme ind i sin energiplanlægning, og hvordan bliver fjernvarmen integreret med andre energisektorer? Det er diskussionspunkterne, når en bred skare af aktører giver deres syn på sagen på et netværksmøde arrangeret af Dansk Fjernvarme. Der vil også være politisk debat med Søren Egge Rasmussen (EL), Martin Lidegaard (R) og Anders Kronborg (S). 
 
TORSDAG 
Tre lovbehandlinger, to høringer og et åbent samråd kan denne torsdag byde på.

0:000:00