195 millioner til energiteknologiske projekter

KORT NYT: 37 nye energiteknologiske projekter modtager omkring 195 millioner kroner fra Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram.
Anne Justesen

Energiteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) støtter 19 nye energiteknologiske projekter samt 18 internationale samarbejdsprojekter.

Formålet med projekterne er at fremme effektiv anvendelse af energi samt gøre Danmark uafhængigt af fossil energi i 2050. Samtidig skal projekterne skabe vækst og arbejdspladser i Danmark og udvikle danske erhvervspotentialer.

Projekterne har et samlet budget på cirka 446 millioner kroner, hvoraf projektdeltagerne selv bidrager med cirka 56 procent af investeringen. I alt modtager de 37 projekter altså omkring 195 millioner kroner i støtte fra EUDP.

Omstilling af energisystemet
Bestyrelsesformand Torkil Bentzen lægger vægt på, at alle de støttede projekter kan bidrage til en omstilling af det danske energisystem:

"Bestyrelsen har i denne runde bevilget penge til flere store projekter på brint- og brændselscelleområdet, for eksempel videreudvikling og forbedring af keramiske brændselsceller frem til et stadie, hvor næste udfordring bliver et egentligt kommercielt gennembrud for teknologien. Et andet projekt vil demonstrere, hvordan strøm fra vedvarende energikilder - det kunne for eksempel være overskydende vindmøllestrøm - via brint og CO2 kan omdannes til metangas, der kan lagres i naturgassystemet. De støttede projekter har alle potentiale til på sigt at bidrage til omstillingen af det danske energisystem fra fossil afhængighed til i stedet at være baseret på vedvarende energi," siger han i en pressemeddelelse.

De største støttebeløb er altså givet til brint og brændselsceller, hvor fire projekter tilsammen har fået tilsagn om cirka 92 millioner kroner. Inden for energieffektivitet har otte projekter modtaget omkring 29 millioner kroner. Solenergi støttes med 26 millioner kroner fordelt på syv projekter, ligesom vind- og bølgekraft har fået cirka 26 millioner kroner til seks projekter.

 

Dokumentation

Følgende projekter modtager støtte:

Bioenergi
Et projekt fokuserer på at videreudvikle kraftvarmeanlæg baseret på forgasning af biomasse, der giver optimal udnyttelse af forbrændingsmotoren. En række internationale samarbejdsprojekter fokuserer på nye dieselbrændstoffer og bæredygtig biomasse til energimarkedet.

Brint og brændselsceller
Projekter inden for brint og brændselsceller fokuserer på at videreudvikle teknologien, så den kan udnyttes kommercielt. Et projekt handler om at demonstrere, hvordan el fra vedvarende energikilder kan udnyttes til at producere brint ved hjælp af brændselsceller. Brint og CO2 fra biogas kan omdannes til metan, der kan lagres og bruges i naturgassystemet.

Energieffektivitet
Flere projekter fokuserer på at effektivisere energiforbruget i bygninger via ventilationsanlæg, transformere og LED-teknologi.  To projekter fokuserer på effektivisering inden for transport i form af en elektrisk-hydraulisk enhed som drivkraft til lastbilkraner og et styresystem til lithium-batterier i hybrid- og elbiler.

Der er desuden bevilget støtte til udvikling af et softwaresystem, der giver mulighed for at adressere forbrugsmønstre og integrere Smart Grid-løsninger til et fleksibelt forbrug.

Sol
To projekter fokuserer på udnyttelse af solenergi i fjernvarmesystemet. Det ene vil udvikle to typer solfangere med aluminiumsabsorbere, det andet vil videreudvikle et ”concentrated solar power”-system til opvarmet vand. To andre projekter vil henholdsvis udvikle polymersolceller og solceller fremstillet af silicium.
 
Systemintegration
Et projekt fokuserer på at udvikle et grundlag til at driftsoptimere Smart Grid-fjernvarmesystemer og få indsigt i forbrugeradfærd ved at benytte detaljerede data fra fjernaflæselige målere. Et andet projekt vil udvikle en fleksibel og intelligent hurtiglader-stander til elbiler.

Vind
To projekter omhandler installation og konstruktion af vindmøller. Det ene projekt vil videreudvikle et fundament til havvindmøller, der suger sig ned i havbunden ved hjælp af undertryk og vandspuling. Det andet projekt vil udvikle et fleksibelt løftemodul, der gør det muligt at montere vinger enkeltvis på store møller og dermed forbedrer ”Cost of Energy” for vindkraft. Et tredje projekt vil forbedre den aerodynamiske effekt af store vindmøllevinger og dermed ydeevnen ved hjælp af monterede anordninger.

Endelig er der bevilget støtte til en række internationale samarbejdsprojekter under det Internationale Energiagentur, IEA

Kilde: Energistyrelsen


0:000:00