Skepsis over økologisk klimastrategi

KLIMASTRATEGI: SF og Enhedslisten stiller sig forbeholdende over for konkrete politiske initiativer i Økologisk Landsforenings klimastrategi. Men der er også ros at hente.
Foto: colourbox
Ida Skytte

Økologernes klimastrategi, som blev præsenteret tirsdag, bliver mødt med både ros og skepsis.

Strategien indeholder en målsætning om helt at fjerne fossile brændstoffer i det økologiske landbrug i 2025 og samtidig øge produktionen af vedvarende energi -så meget, at økologerne producerer mere vedvarende energi, end de selv kan bruge.

For at nå den målsætning kræver det en række politiske initiativer, mener foreningen. Helt konkret otte styk - blandt andet skal afregningspriserne på el fra solceller og biogas øges, hvis gassen vel og mærke kommer fra bedrifternes egen husdyrgødning og er fra bæredygtig dyrkning af energiafgrøder.

Og så skal det være nemmere og billigere at købe grøn strøm.

Helt tilbage i foråret pegede Landbrug & Fødevarer på en række tiltag, som kunne fremme mere vedvarende energi fra landbruget i "Ægte Grøn vækst". Ideen om at gøre afregningssystemet endnu mere kompliceret er vi grundlæggende imod, mens vi fuldt ud kan støtte forslaget om at fritage grøn energi fra CO2-afgiften.

Søren Korsholm
Plante- og energipolitisk chef, Landbrug & Fødevarer

SF: Ikke den rette vej at gå
Ifølge Anne Grete Holmsgaard, SF's energiordfører, er det ikke den rette vej at gå at hæve afregningsprisen på biogas til 90 øre per kWh fra de nuværende knap 75 øre.

"Jeg vil være forsigtig på nuværende tidspunkt. Men jeg vil gerne være med til at se på Økologisk Landsforenings regnestykke og på deres barrierer. Men vi har lige sat prisen op," siger Anne Grete Holmsgaard, som heller ikke støtter idéen om at sænke afgiften på grøn strøm ved at fjerne CO2-afgiften, da det i hendes øjne vil være for kompliceret, og man allerede kompenserer med pristilskud i dag.

"Det er vigtigt med økologiske biogasanlæg og i den forbindelse, hvordan man bruger planter. Hvordan etablerer vi biogasanlæg på basis af økologisk jordbrug?" siger ordføreren, der også efterlyser nogle demonstrationsprojekter og flere innovationskroner til at udvikle solceller kombineret med design af bygningselementer.

EL nervøs for svineproduktionen
Enhedslisten roser tanken om at samtænke klima med økologisk jordbrug, og at der med strategien kommer fokus på at binde mere CO2 i jorden. Men hvad angår de konkrete politiske initiativer, er partiet mere tilbageholdende.

"Jeg er nervøs for, at svineproduktionen vil stige, hvis der skal produceres mere biogas. Man skal se meget grundigt på, hvordan det kan skrues sammen, så man ikke fastholder en uhensigtsmæssig situation," siger energiordfører Per Clausen, der på sigt vil have konventionelt landbrug helt udfaset.

0:000:00