Energirigtig renovering bliver lovkrav

RENOVERING: Regeringen vil ændre byggeloven, så ikke kun nybyggeri, men også alle renoveringer for fremtiden skal leve op til skærpede energikrav. Bekymringer for økonomisk urentable renoveringer og dårlig arkitektur.
En lovændring skal sikre, at alle renoveringer bliver udført efter skærpede energikrav. Men der er udbredt bekymring for, at det ofte vil være økonomisk urentabelt.
En lovændring skal sikre, at alle renoveringer bliver udført efter skærpede energikrav. Men der er udbredt bekymring for, at det ofte vil være økonomisk urentabelt. Foto: Colourbox.dk
Jørgen Skadhede

Lovforslaget sikrer, at energiforbruget i den eksisterende bygningsmasse mindskes i takt med den almindelige vedligeholdelse af bygningerne.

Lene Espersen (K)
Økonomi- og erhvervsminister
For fremtiden bliver der ikke nogen vej udenom for boligejerne. Også selvom de bare vil have skiftet et enkelt vindue ud.

Regeringen vil med et nyt lovforslag gøre det til et krav, at alle renoveringer lever op til skærpede energikrav.

Eksempelvis skal der med lovændringen anvendes energieffektive vinduer eller andre bygningsdele og installationer, når disse skiftes ud.

Lovforslaget er en del af regeringens strategi for at opnå målsætningen i energiforliget fra 2008 om, at landets samlede energiforbrug fra 2006 til 2020 skal sænkes med 4 procent.

Afgørende med energirenoveringer
Hvis den målsætning skal nås, er det netop afgørende at få nedbragt energiforbruget i de eksisterende bygninger, som tegner sig for cirka 40 procent af det samlede energiforbrug.

Mens der i øjeblikket er lovkrav om energirigtige løsninger ved nybyggeri og større renoveringer, så kommer det til at gælde for alle renoveringer, når loven ventes at træde i kræft den 1. juni 2010.

"Lovforslaget sikrer, at energiforbruget i den eksisterende bygningsmasse mindskes i takt med den almindelige vedligeholdelse af bygningerne," sagde økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K), da hun i sidste uge fremsatte lovforslaget i Folketinget.

Lovforslaget er overordnet set blevet positivt modtaget i høringssvarene. Ikke mindst fra byggematerialeindustrien, som håber på at få gang i udviklingen af nye produkter, der har stort eksportpotentiale.

Bekymring for økonomisk bæredygtighed
Men høringssvarene bærer også præg af en vis bekymring. Ikke mindst med hensyn til, hvorvidt der for den enkelte bliver tale om økonomisk rentable energikrav, som kan tjene sig ind igen over varmeregningen.

Det er meningen, at de nye krav skal være privatøkonomisk rentable, men de præcise komponentkrav til tag, vinduer og lignende er endnu ikke fastsat.

0:000:00