"Monsterregn" fylder nedslidte kloaker

VEJR: Klimaændringerne er skyld i, at den danske sommer også i år byder på kraftige regnskyl, oversvømmede kældre og overfyldte kloaker. Det bør vi gøre noget ved, mener Dansk Byggeri.
Også i år er den danske sommer ikke lutter solskin, det kommer til at regne i stor stil. Klimaændringerne påvirker nemlig nedbørsmønstret over Danmark voldsomt, og det betyder, at det kommer til at regne kraftigere og oftere. Ifølge DMI forventer man, at omfanget af den såkaldte "monsterregn" vil stige 20-30 procent over de næste 60 år, skriver Dansk Byggeri på deres hjemmeside

Fyldte kloaker
Det vil betyde oversvømmede kældre og områder fyldt med kloakvand, for de danske kloakker er utætte og underdimensionerede, mener Dansk Byggeri. Organisationen opfordrer derfor kommunerne og regeringen til at sætte fokus på kloakkerne og få nedbragt efterslæbet og opprioriteret udbygningen. Det danske kloaknet er nemlig slet ikke gearet til at holde på vandet - de er pga. manglende vedligeholdelse simpelthen gået hen og blevet inkontinente.

Kæmpe efterslæb
Branchefællesskabet i Dansk Byggeri, Danske Anlægsentreprenører, anslår på baggrund af tal fra Akademiet for Tekniske Videnskaber (ATV), at kommunerne har et kæmpe investeringsefterslæb på kloakområdet. I 2008 udgjorde dette efterslæb 12 mia. kr. Og efterslæbet er næppe blevet mindre.

"Kommunerne bør opprioritere fornyelse og renovering af kloakkerne, for selvom kloakkerne er nedgravede og ude af syne, er konsekvenserne af investeringsefterslæbet i kommunerne særdeles synlige og ubehagelige. Det fører nemlig til oversvømmelser, markant stigende forsikringspræmier og ikke mindst øget risiko for miljøbelastning, når spildevand på afveje forurener grundvandet," siger branchedirektør i Dansk Byggeri, Niels Nielsen.

Investering nødvendig
Og ikke alene er der investeringsefterslæb - Nedslidte afløbssystemer og forrige sommers vandskader, løber ifølge brancheforeningen Forsikring & Pension op i 300 mio. kr. Det bør ifølge Dansk Byggeri tvinge kommunerne til at forholde sig til kloakproblemerne og gøre noget ved dem her og nu. Organisationen foreslår derfor, at kommunerne som minimum starter med at leve op til de investeringsplaner, der er lagt. Ifølge Miljøbeskyttelsesloven fra 1999 skal kommunerne udarbejde spildevandsplaner, der omfatter planer for fornyelse af kloaknettet. Men kun 6 ud af 10 kommuner har udarbejdet sådanne fornyelsesplaner.

"Var der investeret i fornyelse som aftalt, ville vi ikke have oplevet de omfattende oversvømmelser, som vi har set de seneste somre, og som vi desværre nok også ser igen denne sommer," siger Niels Nielsen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00