Fjernvarmeværker må se langt efter forsikringsordning

SAMRÅD: Klima- og energiminister Lykke Friis (V) gjorde på et samråd onsdag klart, at hun ikke mener, at tiden er moden til en fælles statslig forsikringsordning. Anne Grete Holmsgaard (SF) mener, det er ærgerligt, at ministeren ikke ser positivt på ideen.
Foto: colourbox

En fælles statslig forsikringsordning bliver ikke på tale. Det slog klima- og energiministeren Lykke Friis fast i et samråd om geotermisk energi i tirsdags. Samrådsspørgsmålet om staten ikke burde oprette en fælles forsikringsordning for at fremme fjernvarmeværkers investeringslyst i geotermisk energi var stillet af energiordfører Anne Grete Holmsgaard.

"Efter min mening er en af de vigtigste barrierer i dag, at vi mangler en fælles forsikringsordning. Geotermi er interessant for mange fjernvarmeværker, men for nogle af dem kan det være for risikabelt at gå ind i det, der skal til for at afgøre, om de kan udnytte varmen - boringer og seismiske målinger. Der har vi brug for, at staten træder ind og får sat den proces i gang," siger Anne Grete Holmsgaard.

Anne Grete Holmsgaard havde indkaldt til samrådet på baggrund af et tidligere forslag fra oppositionen om en handlingsplan for geotermisk energi, som regeringen nedstemte med henvisning til den kommende redegørelse fra Klimakommissionen.

Fjernvarmeværker har gode rammer
Klima- og energiminister Lykke Friis (V) gjorde på samrådet klart, at hun ikke mener, at tiden er moden til indførelse af nye støtteordninger, da geotermisk energi efter hendes vurdering er konkurrencedygtig i forhold til andre miljøvenlige kilder.

Jeg mener staten selv har så store interesser i at udnytte geotermien, for det er oplagt, den kan erstatte kul og naturgas, at man burde tage det på sig og gå i gang med at få lavet sådan en forsikringsordning.

Anne Grete Holmsgaard (SF)
Energiordfører

"Jeg mener, når vi ser ned over det her energiområde, at vi i dag har tilstrækkelige gode rammer til, at der kan etableres nye geotermiske projekter. Det underbygges af den store interesse, der er for nye tilladelser til efterforskning og indhentning af geotermisk energi," sagde Lykke Friis.

Lykke Friis påpegede blandt andet, at der er blevet udarbejdet en enkelt og gennemsigtig procedure for behandling og vurdering af ansøgninger til geotermiske projekter. Yderligere er DONG's eneretsbevilling blevet tilbageleveret. Der skulle derfor være gode muligheder for fjernvarmeværker til at fremme geotermien.

Anne Grete Holmsgaard er ærgerlig over klima- og energiministerens udmelding. Hun anerkender, at der er ansøgninger om geotermiske projekter, men mener, at der stadig er mange fjernvarmeværker, der ikke tør løbe risikoen og investere, hvilket staten har en interesse i.

"Jeg mener staten selv har så store interesser i at udnytte geotermien, for det er oplagt, den kan erstatte kul og naturgas, at man burde tage det på sig og gå i gang med at få lavet sådan en forsikringsordning," siger Anne Grete Holmsgaard.

0:000:00