Debat

Undgå fusk i klimaindsatsen

DEBAT: Det Økologiske Råd fraråder, at man betaler ekstra for grøn strøm, for CO2-kvoteprisen er nu så lav, at forbruget ikke bliver begrænset.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Bo Normander
Formand for Det Økologiske Råd

Som almindelig forbruger, virksomhed eller kommune er det en jungle at finde frem til klimavenlige løsninger. Hvordan sikrer man sig, at de tiltag, man gør, har en reel klimaeffekt?

De seneste år har en række virksomheder fortalt deres kunder, at de købte "grøn strøm" eller "CO2-neutral strøm". Det gælder f.eks. DSB, som har anført, at en tur med S-toget slet ikke udsender CO2, da man bruger strøm fra vedvarende energi. Men i virkeligheden får vi alle et miks af strøm, hvoraf hovedparten stadig er fremstillet på fossile brændstoffer.

Et andet eksempel er det københavnske taxifirma Amager-Øbro. På deres biler angiver de, at transporten er CO2-neutral. Men hvordan kan det lade sig gøre, når Amager-Øbros vogne kører på diesel, og derfor udleder lige så meget CO2 som alle andre dieselbiler?

Man narrer forbrugerne
Svaret er, at Amager-Øbro har indgået en aftale med firmaet IngenCO2.dk, der kompenserer for CO2-udledningen ved at opkøbe CO2-kvoter på EUs kvotemarked. I teorien betyder det mindre udledning, og det gjorde det også i nogen grad før finanskrisen, hvor der var en vis mangel på kvoter og dermed en relativt høj pris på disse. Men EU har undergravet sit eget kvotesystem ved at udstede for mange kvoter, og nu er prisen så lav, at kvotesystemet kun i minimal grad virker begrænsende. Derfor fraråder Det Økologiske Råd og andre miljøorganisationer, at man betaler ekstra for strøm, mod at der destrueres kvoter. Gør man det og markedsfører sig som et grønt firma - uden at det reelt hjælper klimaet - er der tale om "green wash", hvor forbrugeren narres til at tro, at en virksomhed hjælper klimaet.

Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected]

Ingen er interesseret i anklager om "green washing", og derfor er der et stort behov for klare retningslinjer, samtidig med at flere og flere virksomheder og kommuner sætter mål om at blive CO2-neutrale. For eksempel vil København som den første europæiske storby være CO2-neutral i 2025. Men efter at målene er sat, kan det være svært at vælge de rigtige virkemidler, som har en reel effekt for klimaet.

Gør en indsats, der virker
Det Økologiske Råd har udgivet guiden "Klimavenlige energiløsninger", der skal lede både små og store forbrugere af energi igennem junglen hen imod en positiv indsats for klimaet. Ud over at spare på energien er fremme af vedvarende energi (VE) den vigtigste del af klimaløsningen. Guiden anbefaler bl.a. at man udskifter oliefyret til fjernvarme eller varmepumpe. Private husejere og det offentlige opfordres til at installere solceller, der - selv under danske forhold - er blevet en god investering med en tilbagebetalingstid på under 15 år. Borgere og virksomheder opfordres også til at opstarte eller deltage i nye VE-projekter, for eksempel vindmøllelaug, hvor private investorer sammen skaffer kapital til opstilling af vindmøller.

Det gælder om at gøre en indsats, der virker. Ud over at fremme VE kan man også investere i CO2-reducerende projekter i udviklingslande, for eksempel støtte til nye vindmølleparker eller skovrejsning. Men så skal det være uden for det såkaldte CDM-system - dvs. uden at rige lande får lov at øge deres udslip med samme mængde, som det reduceres i udlandet. Køb af kvoter på EU's kvotemarked har for tiden ingen positiv klimaeffekt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Normander

Direktør, NaturTanken, Forskningsfaglig Rådgiver, Biodiversitetsrådets Sekretariat
cand.polyt. i kemi (DTU 1996), ph.d. i mikrobiel økologi (Danmarks Miljøundersøgelser 2000)

0:000:00