Hvis jeg var minister: Villum Christensen

ØNSKETÆNKNING: Altinget | Energi & Klima har spurgt alle ordførerne, hvordan de ville regere som klima- og energiminister. Læs her om Villum Christensen (LA), der ville udarbejde et helt nyt afgiftssystem og undersøge mulighederne for kernekraft i Danmark.
Foto: FT.dk
Anne Burlund

Altinget | Energi & Klima har givet alle ordførerne i Folketinget mulighed for at svare på spørgsmålet "Hvad ville der ske, hvis jeg var klima- og energiminister?" I de kommende uger bringer vi ordførernes svar gennem en række centrale spørgsmål på området. I sidste uge var Per Clausen (EL) i krydsild, og i denne omgang er det Villum Christensen fra Liberal Alliance, der indtager den fiktive ministerstol. Læs her, hvordan han blandt andet ville satse mere på biogas end vindmøller.

Hvad ville du gøre som det allerførste efter at have lukket døren og sat dig til rette i ministerstolen?
Det første, jeg ville gøre, ville være, at jeg bad embedsværket om at udarbejde et helt nyt afgiftssystem, som ikke tog hensyn til de eksisterende og gamle bindinger, men alene tog afsæt i, at vi skulle sikre, at erhvervslivet fik mindst lige så gunstige rammevilkår som i andre EU-lande.

Der er gennem årene lagt lag på lag af afgifter, som delvist modarbejder hinanden, og der er brug for en gennemgribende fornyelse, som hviler på enkelthed, gennemskuelighed og sund (grøn) fornuft.

Hvordan ville en klima- og energihandlingsplan for Danmark se ud?
Energihandlingsplanen ville indeholde en bred vifte af nye indsatser, som kan sikre en bæredygtig udvikling, ikke mindst i forhold til de forpligtelser, vi har påtaget os omkring CO2-udledning.

Vi vil satse mindre på vindmøller end foreslået af Klimakommissionen, mere på biogas, og vi ville igangsætte en kompetenceopbygning - helst med international bistand - omkring mulighederne for at supplere med kernekraft.

Villum Christensen (LA)
Klima- og energiordfører

Vi vil satse mindre på vindmøller end foreslået af Klimakommissionen, mere på biogas, og vi ville igangsætte en kompetenceopbygning - helst med international bistand - omkring mulighederne for at supplere med kernekraft. Vi forestiller os to mellemstore anlæg. Det skal være interessant for de store energikoncerner at investere i Danmark.

Synergierne skal i langt højere grad ligge i produktion, lagring og distribution med den i Danmark stærkt udbyggede fjernvarme som omdrejningspunkt.

Vi vil satse stærkt på energibesparelser i den eksisterende boligmasse, og det er helt afgørende, at tilbagebetalingstiderne nedbringes, og at der etableres et system med stærke incitamenter i forbindelse med ombygning og renoveringsarbejder. Også i erhvervslivet fokuseres kraftigt på tilbagebetalingstiderne.

Hvad ville du gøre for at nedbringe transportsektorens store udledning af CO2?
Vi finder, at den nuværende bilbeskatning er mere "fiskal" end grøn. Afgiftssystemet skal i langt højere grad indrettes med solide incitamenter til at anskaffe CO2-venlige biltyper, ligesom vi ønsker at indføre et "bro-bizz"-lignende betalingssystem på indkørselsvejene til de største byer (dog primært et trængselshensyn). Det skal være et forholdsvist lavteknologisk og afprøvet system, og vi ønsker ikke nogen form for road-pricing-eksperiment i Danmark. 

Og vi ønsker samkørsel fremmet via ny tele/gps-teknologi, øget busdrift på hovedfærdselsårer og yderligere investeringer i cykelstier.

0:000:00