Debat

Ingen can-can i Cancun

DEBAT: Små skridt er blevet taget ved COP16, men det er slet ikke nok. Alle må tage fat, og i særdeleshed Danmark, der mangler et ambitiøst klimaudspil. Det mener Det Økologiske Råd.
Foto: normander.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Bo Normander
Formand i Det Økologiske Råd

Festen udeblev som ventet til COP16 i Mexico. Der blev taget små skridt fremad, og ved de mexicanske værters bistand lykkedes det at blive enige om en FN-aftale. Klimanedturen fra COP15 i København er vendt til forsigtig optimisme.

Alle må tage fat
Men overordnet er den internationale klimaindsats bestemt ikke noget at fejre, og der er ikke sket noget afgørende gennembrud i forhold til at reducere udslippet af drivhusgasser. Den globale udledning slog ny rekord i 2009, og mængden af drivhusgasser i atmosfæren stiger år efter år.

Alle må nu tage fat, og det gælder ikke mindst EU, som må hæve sit reduktionsmål til 30 procent og vedtage bindende mål for energieffektivitet. EU må ligeledes øge energibeskatningerne, så brugen af fossil energi kan udfases hurtigere.

Her er det i dag et problem ved f.eks. bygning af de nye supersygehuse, at staten sætter nogle snævre anlægsrammer, som ikke kan fraviges. Det forhindrer, at man bygger lavenergi, selv om det tjener sig hjem i senere driftsbesparelser.

Bo Normander
Formand i Det Økologiske Råd

Danmark må i særdeleshed tage fat. På en liste over landenes indsats for klimaet lavet af den tyske organisation GermanWatch er Danmark faldet fra en 17. til en lidet smigrende 33. plads.

Mangler ambitiøst klimaudspil
Regeringen må tage sig sammen og få leveret et ambitiøst udspil på grundlag af Klimakommissionens anbefalinger fra september, så vi både kan få sat mere fart i energispareindsatsen, og så vi kan øge tempoet i omstillingen fra fossile brændsler til vedvarende energi - vel at mærke uden at sætte os selv i en ny afhængighed af importeret biomasse.

Både opvarmning af vores boliger og transporten sluger store mængder energi, og der er især her Danmark bør gøre en indsats. Det Økologiske Råd foreslår bl.a. en langsigtet "pulje til energirenovering", hvor bygningsejere og lejere kan få tilskud eller skattefradrag til at gennemføre fornødne energiforbedringer. Ligeledes opfordrer vi til at indføre en grøn ejendomsskat, som beskatter boliger, der tilhører den bedste energiklasse, lavere, end boliger i den dårligste energiklasse.

Staten sætter snævre rammer
Også for offentlige bygninger skal det sikres, at der kan gennemføres vidtgående energirenovering og at nybyggeri bliver lavenergi. Her er det i dag et problem ved f.eks. bygning af de nye supersygehuse, at staten sætter nogle snævre anlægsrammer, som ikke kan fraviges. Det forhindrer, at man bygger lavenergi, selv om det tjener sig hjem i senere driftsbesparelser.

I vejtrafikken kan man indføre en simpel kørselsafgift - en afgift pr. kørt kilometer - som opkræves ved årlig aflæsning af kilometertælleren. Flybrændstof er i dag helt afgiftsfritaget og det forvrider konkurrencen for de langt mere miljøvenlige tog. Danmark bør indføre en passagerafgift på fly og på EU-niveau arbejde for afgifter på flybrændstof.

Viljen til en klimaindsats hos både den danske befolkning og erhvervslivet er til stede. Vi mangler bare den politiske vilje, som skal fastlægge de nye rammebetingelser, som vil gøre det til en bedre økonomisk strategi at satse på energibesparelser og VE end på fortsat overforbrug og import af fossile brændsler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bo Normander

Direktør, NaturTanken, Forskningsfaglig Rådgiver, Biodiversitetsrådets Sekretariat
cand.polyt. i kemi (DTU 1996), ph.d. i mikrobiel økologi (Danmarks Miljøundersøgelser 2000)

0:000:00