Oppositionen blokerer landbrugspakke

ENERGI: SF, S og R er imod den del af landbrugspakken, der griber ind i det brede forlig fra 2004 for at slække på kravene til kraftvarme.
Energiordfører Ole Hækkerup (S) er sammen med SF og R imod regeringens landbrugspakke, der vil  lempe kravet til kraftvarmeproduktion for små værker. Området er forligsbelagt, og dermed kan oppositionen spænde ben for landbrugspakken.
Energiordfører Ole Hækkerup (S) er sammen med SF og R imod regeringens landbrugspakke, der vil lempe kravet til kraftvarmeproduktion for små værker. Området er forligsbelagt, og dermed kan oppositionen spænde ben for landbrugspakken.Foto: Socialdemokraterne.dk

Oppositionen ønsker ikke at støtte regeringens landbrugspakke, der vil slække på kravene til samproduktion af el og varme (kraftvarme). 

Regeringen vil tillade små værker at producere ren varme med afgiftsfri biomasse - modsat idag, hvor der er krav om kraftvarmeproduktion.

Kravet om kraftvarme stammer tilbage fra energiforliget i 2004, og da området er forligsbelagt, så kan oppostionens modstand spænde ben for regeringens landbrugspakke.

I regeringens nylige landbrugsaftale står der, at man vil søge tilslutning til forligspartnerne for at ændre kraftvarmekravet. Men forligspartierne ønsker ikke at bakke op om regeringens landbrugsaftalen:

Fakta

Fakta om kraftvarmeværker:
-Der er 395 værker decentrale gasfyrede værker under 20 MW
-De er ikke omfattet af kvotemarkedet
-Regeringen vil tillade ren varmeproduktion for værker på op til 2 MW
-Det vil omfatte omkring 80 blokvarmecentraler, gartnerier og små kraftvarmeværker med en samlet el-kapacitet på ca. 30 MW
-Det svarer til ca. 0,25 pct. af den samlede danske elkapacitet.


Kilde: Energistyrelsen

"Som det ser ud i aftalen, der vil vi ikke være med," siger SF's energiordfører, Anne Grete Holmsgard.

S: Kraftvarme er genistreg
Hun bakkes op af Socialdemokraternes energiordfører Ole Hækkerup:

Genistregen i Danmark er, at man har den fælles produktion af varme og el.

Ole Hækkerup (S)
Energiordfører

"Det er en dårlig idé. Noget af genistregen i Danmark er, at man har den fælles produktion af varme og el," siger Ole Hækkerup.

Også hos De Radikale er man imod forslaget og ønsker i stedet øget kraftvarmeproduktion med biomasse:

"Nu gør de det her til en aftale, og lader som om, at det er noget man bare lige skal cleare i en politisk kreds, og det er vi altså på ingen måde indstillet på at gøre," siger energiordfører Magretehe Vestager.

Lykke Friis: Vi overholder energiforliget
Ifølge klima- og energiminister Lykke Friis (V) ønsker regeringen at overholde forliget fra 2004, men hun ønsker ikke at tage stilling til, om man vil gennemføre landbrugspakken uden forligskredsen og dermed bryde forliget fra 2004: 

"Vi respekterer naturligvis de indgåede forlig, der er. Men jeg ønsker ikke at tale om det, når jeg ikke har haft mulighed for at tale med forligskredsen om det," siger Lykke Friis. 

Ministeren ønsker heller ikke at oplyse, hvorvidt indholdet af landbrugspakken er til forhandling:

"Det her er et område, der er forligsbelagt, så derfor skal vi selvfølgelig diskutere det med forligsparterne," siger Lykke Friis.

V: Ingen stillingtagen til forligsbrud
Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt er forundret over oppositionens udmelding. Han understreger, at man endnu ikke har taget stilling til, om man vil gennemføre landbrugspakken på biomasseområdet uden oppositionen:

"Det har vi ikke taget stilling endnu. I første omgang tager vi nogle møder med dem, og målet for os er selvfølgelig at få en bred aftale omkring det," siger energiordfører Lars Chr. Lilleholt.

Han understreger samtidig, at Venstre står fast på målet om at afskaffe kraftvarmekravet for de små værker:

"Der skal ikke være tvivl om, at vores mål er et friere brændselsvalg for de mindre kraftvarmeværker," siger Lars Christian Lilleholt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Anne Grete Holmsgaard

Fhv. MF (SF), fhv. direktør, DTU og BioRefining Alliance
studier i historie og samfundsfag (Roskilde Uni.)

Ole Hækkerup

Administrerende direktør, Dansk Ejendomsmæglerforening
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)









0:000:00