Kritik af Lilleholts bånd til Dansk Fjernvarme

HABILITET: Både oppositionen og Dansk Folkeparti finder det betænkeligt, at Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt nu er blevet næstformand i Dansk Fjernvarme.
Lars Christan Lilleholt (V) møder kritik for sin næstformandspost i Dansk Fjernvarme.
Lars Christan Lilleholt (V) møder kritik for sin næstformandspost i Dansk Fjernvarme.Foto: www.ft.dk
Energiordfører Lars Christian Lilleholt (V) besidder nu posten som næstformand i Dansk Fjernvarmes bestyrelse. Både Dansk Folkeparti og oppositionen finder det problematisk, at regeringens ordfører på energiområdet sidder i bestyrelsen i en interesseorganisation, som har en klar dagsorden.

Energiordfører Per Dalgaard (DF) finder Lilleholts nye formandspost "rimelig problematisk". Han mener, at Lilleholt kan risikere at havne i interessekonflikter mellem Dansk Fjernvarme og naturgasselskaberne. Derved kan der opstå tvivl om energiordførerens objektivitet.

"Når man diskuterer, om nogle gaskunder mere eller mindre skal tvinges til at overgå til fjernvarme, vil Lars Lilleholt i sit hoved have et problem med objektiviteten. Så kan det ikke undgås, at jeg vil have i baghovedet, at her sidder der en person, som måske ikke er helt uvildig," siger Per Dalgaard.

SF: Habilitets-problemer
I SF er tilkendegivelsen klart, at der er tale om en "dobbelt-position".

"Det er ikke foreneligt at være energiordfører og næstformand i Dansk Fjernvarme," siger Anne Grete Holmsgaard, energiordfører i SF.

Fakta

Dansk Fjernvarme varetager fjernvarmeværkernes interesser. Desuden varetager Dansk Fjernvarme i dag forhold til myndighederne og samarbejder med andre organisationer inden for energibranchen.

Dansk Fjernvarmes aktiviteter finansieres primært via medlemskontingentet, der beregnes på grundlag af det enkelte værks årlige varmeproduktion eller indkøb af varme.

Som en naturlig følge af, at Dansk Fjernvarmes medlemsværker producerer varme til mere end halvdelen af befolkningen, er foreningen en organisation, der fra politisk side bliver lyttet til.

Dansk Fjernvarme har en god kontakt til det politiske liv på Christiansborg og sørger for at fremlægge foreningens holdning for relevante ministre og Folketingets energipolitiske udvalg og skatte- og afgiftsudvalget, når der i konkrete sager er behov for at tale fjernvarmeforbrugernes sag.

Dansk Fjernvarme er medlemsorganisation for omkring 400 fjernvarmeværker fordelt over hele landet.  Af disse er 55 offentlige med ca. 62 % af fjernvarmeleverancen og resten private med ca. 38 % af varmeleveringen. Dansk Fjernvarmes medlemsværker forsyner ca. 1,5 mio. boliger med fjernvarme.


Kilde: Dansk Fjernvarme

Hun påpeger, at Dansk Fjernvarme er en stor og vigtig interesseorganisation, som klart har interesser i forhold til Folketinget og ordførerne, i og med at det er Folketinget, der lægger rammerne for fjernvarmen, og der af samme grund er "utrolig meget kommunikation" med fjernvarmeforeningen.

"Der kan opstå et habilitetsproblem. Hvis Dansk Fjernvarme vil et eller andet, hvor Folketinget ikke nødvendigvis er enige, så ved man jo ikke, om det er Venstres synspunkt eller fjernvarmeforeningens synspunkt, han fremfører," siger Anne Grete Holmsgaard.

Der kan opstå et habilitets-problem. Hvis Dansk Fjernvarme vil et eller andet, hvor Folketinget ikke nødvendigvis er enige, så ved man jo ikke, om det er Venstres synspunkt eller fjernvarmeforeningens synspunkt, han fremfører.

Anne Grete Holmsgaard (SF)
Energiordfører

EL: Kasket-problemer
Energiordfører Per Clausen (EL) mener, der kan opstå "kasket-problemer", og at det skaber et klart indtryk af, at Lars Lilleholts opgave mere bliver at varetage Dansk Fjernvarmes interesser end Venstres politiske synspunkter.

"Men det er selvfølgelig muligt, at Venstres synspunkter er identiske med Dansk Fjernvarmes interesser," siger Per Clausen.

Ifølge Per Clausens vurdering bliver det "vanskeligt" at forene forbindelsen til en enkelt interesseorganisation med et ordførerskab på energiområdet.

"Jeg kan ikke forestille mig, at Dansk Fjernvarme vælger en næstformand, som ikke vil varetage deres interesser. De forventer vel også at få noget ud af det," siger Per Clausen.

S: Bedst at være uafhængig
Energiordfører Ole Hækkerup (S) erklærer sig enig med den øvrige opposition. Han mener, at folketingspolitikere skal forsøge at holde sig uafhængige af interessenter uden for Christiansborg.

"Helt generelt mener jeg, man skal passe på med at have flere kasketter på," siger Ole Hækkerup (S),

Socialdemokratiet er positive over for fjernvarme. Alligevel mener Ole Hækkerup også, at der kan være fare for habilitetsproblemer.

"Hvis Dansk Fjernvarme skal skrive et brev til energiudvalget, så bliver det jo noget med at sidde og skrive breve til sig selv. Før eller siden må der opstå nogle situationer, hvor han må tænke: hov, burde jeg ikke erklære mig inhabil her," siger Ole Hækkerup.

Kristian Jensen: Hykleri
Det har ikke været muligt at få et interview med energiminister Lykke Friis (V), men i en mail til Altinget skriver hun, at hun ikke har en mening om sagen.

"Det er ikke min opgave som minister at afgøre, om et folketingsmedlem er inhabil eller ej. Det er en sag mellem folketingsmedlemmet, dennes folketingsgruppe og i sidste ende vælgerne."

Formand for Venstres folketingsgruppe, Kristian Jensen, mener, at oppositionen kaster med sten, mens de selv bor i et glashus.

Både SF og S er ude i "hykleri," når de kritiserer Lars Lilleholt for mulige habilitetsproblemer, mener Kristian Jensen. Han henviser til, at Bjarne Laustsen (S), som sidder i Folketingets Arbejdsmarkedsudvalg, også er formand for Beredskabsforbundet, og at Steen Gade (SF) er formand for Dansk Energis Energisparepulje.

"Så nu skal man nok lige tage og spise brød til og passe på, man ikke rammer sig selv," udtaler Kristian Jensen.

Han mener, at der er en præcedens for, at man som folketingsmedlem sagtens kan være engageret i forskellige foreninger uden at risikere inhabilitet.

"Det er jo sådan, at folketingsmedlemmer per definition ikke kan være inhabile, for ellers vil det jo skulle betyde, at studerende ikke skulle kunne udtale sig omkring studieforhold, eller at folkeskolelærere ikke skulle kunne udtale sig omkring skolepolitik," siger Kristian Jensen, som er "helt tryg" ved, at Lilleholt formår at "holde balancen".

"Jeg ser ikke problemet," fastslår Kristian Jensen.

Lilleholt: Jeg er ikke inhabil
"Som folketingsmedlem kan man ikke være inhabil," udtaler Lars Christian Lilleholt.

Han mener desuden ikke, at der er grund til bekymring, eftersom foreningen ikke har til formål at drage økonomisk gevinst, men udelukkende er en organisation, der har til formål at udbrede fjernvarme.

"Og det formål står jeg helt bag. Vi vil gerne udbrede den miljøvenlige fjernvarme til alle dele af Danmark," siger han.

Han forsikrer, at der aldrig vil herske tvivl om, hvad der er Venstres, og hvad der er Dansk Fjernvarmes synspunkt.

"Jeg er helt overbevist om, at jeg vil være i stand til at håndtere eventuelle uenigheder mellem Dansk Fjernvarme og Venstre på en professionel måde," siger Lilleholt.

Lars Christian Lilleholt er udover at være næstformand i Dansk Fjernvarme også næstformand i Fjernvarme Fyn og har de sidste tre år været formand i FIF Marketing, et selvstændigt selskab som har til formål at udbrede kendskabet til fjernvarme. Han er tidligere informationschef i Dansk Fjernvarme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Ole Hækkerup

Administrerende direktør, Dansk Ejendomsmæglerforening
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

Kristian Jensen

Direktør, Green Power Denmark, fhv. udenrigsminister, MF og næstformand for Venstre
bankassistent (Unibank Lemvig 1993)

0:000:00