S står alene med bølgekraftforslag

BØLGEKRAFT: Regeringspartierne V og K skyder socialdemokratisk forslag om 90 millioner kroner ekstra til bølgekraft ned.
Tyson W. Lyall
Fakta

De 90 millioner kroner skal ifølge Socialdemokraterne fordeles med 60 millioner til drift af testcentre, og 30 millioner skal øremærkes til støtte af enkeltprojekter, som ikke får tilstrækkelig finansiering fra andre kilder.

Producenterne af bølgekraft kan godt vinke farvel til de 90 mio. kr., som Socialdemokraterne planlægger at uddele over de næste fem år. For regeringspartierne siger nej.

Forslaget er en del af et beslutningsforslag, som Ole Vagn Christensen (S) er klar til at fremsætte efter folketingsgruppens godkendelse. I forslaget indgår også et mål om, at dække 20 procent af de danske hustandes elforbrug dækket af energi fra bølgekraft.:

"Vi er ikke parate til at sætte 90 millioner kroner af til området, og at tro, at 20 procent af vores el-forbrug skulle komme fra denne energikilde, det synes jeg rent faktisk er useriøst. Det virker ikke umiddelbart som noget, der vil være muligt. Det handler om at have et realistisk forhold til, hvad der er muligt at gennemføre, og så forbrugerne også er i stand til at kunne betale for det," siger energiordfører Lars Christian Lilleholt (V).

For dyrt og for besværligt
At bølgekraft skulle være en særdeles dyr løsning lader netop til at være en af ordførernes største indsigelser imod Socialdemokraternes forslag:

"Med den form, vi kender bølgekraft for i dag, så er det en meget dyr energiform. Det, der derfor må være i fokus, er, at teknologiudvikle bølgekraft, så den kan konkurrere med andre energikilder. Jeg tror ikke, at vi på nuværende tidspunkt kan foretage så stor en omlægning til bølgekraft. Der tror jeg mere på landvind, havvind og biomasse," siger Lars Christan Lilleholt.

K: Vi er ikke gode på bølgerne
Han bliver bakket op af de Konservatives energiordfører Jakob Axel Nielsen, der mener, at Danmark bør lægge sine kræfter på områder, hvor vi allerede er med i den øverste verdenstop:

"Der er store tekniske udfordringer ved bølgekraft. Det er ikke så nemt at etablere, som det er at tale om det. Der er andre steder, hvor vi bør lægge vores fokus, så vi kan blive blandt de bedste, for det er vi ikke på bølgerne," siger han, og tilføjer, at der dog langtfra er givet op overfor energiformen:

"Man kan eksempelvis ringe ned til Danfoss og spørge dem, om de har givet op. Det har de langtfra. De har blot tabt en hulens masse penge på det her område," slutter han.

0:000:00