Energistyrelsen taler varmt om geotermi

VEDVARENDE ENERGI: Geotermisk varmeproduktion kan blive en vigtig del af fremtidens danske energisystem. Det vurderer Energistyrelsen i en ny rapport.
Tyson W. LyallPeter Baggesgaard Hansen

Geotermisk varme er en perspektivrig energikilde. Sådan lyder konklusionen på en ny redegørelse fra Energistyrelsen. Rapporten viser, at geotermi er en yderst konkurrencedygtig energiform. Det fremgår således, at geotermisk varme i mange tilfælde kan konkurrere med varmeprisen fra andre kollektive varmeforsyningsanlæg.

Rapporten peger dog også på, at der kan være store omkostninger forbundet med etablering af anlæg samt den efterfølgende nettilslutning. Omkostningsniveauet betyder, at det bliver svært for mindre aktører at gå i gang med at udnytte den geotermiske varme.

Regeringen siger nej
Som Altinget.dk tidligere har kunne berette, så har regeringen trods de lovende ord fra Energistyrelsens rapport valgt at nedstemme et forslag fra Socialdemokraterne og SF om at udforme en handlingsplan, der skal fremme udnyttelse af geotermisk varme.

Forslaget handler blandt andet om en kortlægning af barriererne for en udbygning og hvordan disse kan overkommes, samt hvordan geotermiske varme bedst kan integreres i fjernvarmenettet og i et elsystem med meget vindkraft.

Regeringen og DF afviste forslaget med henvisning til den kommende redegørelse fra regeringens Klimakommission.

"Vi har ikke brug for en solo-strategi for geotermi. Vi har brug for en samlet, national varmestrategi," sagde klima- og energiminister Lykke Friis (V) således i folketingssalen.

Ifølge Energistyrelsen er der meget store mængder varme gemt i den danske undergrund. Varmen findes i det salte vand, der ligger i porøse sandstenslag, som i dybder på mellem 800 og 3000 meter kan findes i store dele af Danmark.

0:000:00