Aktører efterlyser konkrete klimamål i efteråret

DAGSORDEN: Aktører på klima- og energiområdet efterlyser, at der snarest i løbet af efteråret bliver truffet politisk beslutning om, hvilke områder der skal satses på og investeres i. Flere frygter, at et folketingsvalg vil stå i vejen for konkrete resultater.
Anne Burlund
Efteråret vil stå i Klimakommissionens tegn. Sådan lød det i sidste uge fra flere ordførere på klima- og energiområdet, og nu lyder det samme budskab fra en række aktører. De efterlyser politisk handling på et område, der for flere aktører har været præget af luftige visioner og mangel på investeringsvilje.

Concito: Klimaområdet kan blive valgkampstema
Direktør i tænketanken Concito, Thomas Færgeman, fremhæver tre begivenheder, han mener kommer til at præge dagsordenen på klima- og energiområdet i de kommende måneder: Klimakommissionens udspil, regeringens handlingsplan og de kommende forhandlinger om et nyt energiforlig.

"Jeg er meget spændt på, hvor ambitiøs regeringen vil være. Hvis de tager Klimakommissionens udspil alvorligt, kan klima- og energiområdet også blive et valgkampstema," siger Thomas Færgeman.

"Jeg forventer, at regeringens udspil kommer til at omhandle en egentlig strategi for, hvordan vi bliver fossilfri i forhold til energiforsyningen. Det bliver spændende at se, hvor meget vægt regeringen vil lægge på biomasse, og hvordan det danske energisystem skal integreres med det øvrige europæiske."

Thomas Færgeman er også spændt på at se, hvor meget der bliver lagt op til en udvikling af vindenergi og biogas. Men han frygter, at de ikke-kvotebelagte sektorer bliver overset i den nye handlingsplan.

Udfordringen bliver, at vi står over for et folketingsvalg på den korte bane, og jeg kan godt være nervøs for, at alting på det energipolitiske felt bliver tænkt ind i en Christiansborg-logik, der handler om at markere de gode viljer, og knap så meget om at lave konkrete resultater og investere.

Lars Aagaard
Direktør i Dansk Energi

"Der er et stort behov for at gøre noget ved for eksempel transportpolitik og landbruget, som tilsammen står for 40 procent af drivhusgasserne i Danmark. Derfor er det uhyre vigtigt, at også de ikke-kvotebelagte sektorer kommer med, så fokus ikke kun er på det rent energipolitiske," siger han og tilføjer:

"Hidtil har der været bred politisk opbakning til elbiler, men det hænger lidt i en tynd tråd, fordi Dansk Folkeparti er ude med riven og ikke ved, om de vil fortsætte afgiftsfritagelsen."

Dansk Energi: Intentioner skal følges op af investeringer
Direktøren i Dansk Energi, Lars Aagaard, ser frem til et spændende efterår og mener også, at diskussionen om nationale klimaforpligtelser det næste halve år kommer til at kredse om Klimakommissionen og regeringens udkast til en ny handlingsplan.

"Den helt store diskussion dette efterår bliver vores ambitioner om at blive uafhængige af fossile brændsler. Hvis man gerne vil have en meget hurtig udfasning af fossile brændsler, hvor man bruger nogle virkemidler, der sikrer, at vi fortsat er konkurrencedygtige, er vi fuldstændig med på det."

Lars Aagaard mener, at der er tale om en historisk politisk enighed om de langsigtede mål, men efterlyser samtidig, at de gode intentioner også følges op af investeringer.

0:000:00