Klimaekspert: Vi kan ikke undgå biomassen

KLIMAKOMMISSION: Biomassen bringer os i en kattepine, men den er ikke til at undgå, siger et medlem af Klimakommissionen. Det bedste er at begrænse den og helt udfase den, når udviklingen af andre teknologier er på plads.
Biomassen skal sammen med vind bære vores energisystem i fremtiden. Sådan lød konklusionen, da Klimakommissionen i går, tirsdag, fremlagde sit bud på, hvordan Danmark skal blive uafhængig af fossile brændsler.

Men biomassen er forbundet med en masse udfordringer, erkender Jørgen E. Olsen, professor ved Danmarks Jordbrugsforskning og medlem af Klimakommissionen. Ikke mindst fordi den ikke er CO2-neutral, som mange lader til at tro, men også fordi vi risikerer at blive afhængige af import. Men den er også problematisk, fordi den udfordrer bæredygtigheden, biodiversiteten og optager den jord, der ellers kunne være blevet brugt til produktion af fødevarer.

"Det er lidt en kattepine, at vi er nødt til at bruge biomasse, for vi ved godt, at den har en række potentielle negative virkninger. Men vi undgår den ikke, fordi det er den billigste måde at opnå en uafhængighed af fossile brændstoffer - især på transportområdet," siger Jørgen E. Olsen.

Biomassen er vigtig i en overgang til det fossilfrie samfund af to grunde, mener Klimakommissionen. Dels som supplement til vindkraften, når vinden ikke blæser. Dels som biobrændstof til den del af transportsektoren - fly, skibe og lastbiltransport - der vanskeligt kan omlægges til el.

Biomassen kan dække mellem 30-70 procent
Selvom biomasse er en fornybar ressource, så er et af problemerne, at der er grænser for, hvor meget biomasse der kan produceres både i Danmark og i resten af verden. Hvor sol og vind er ubegrænsede ressourcer, så er biomasse begrænset.

Det er lidt en kattepine, at vi er nødt til at bruge den her biomasse, for vi ved godt, at den har en række potentielle negative virkninger. Men vi undgår den ikke, fordi det er den billigste måde at opnå en uafhængighed af fossile brændstoffer - især på transportområdet.

Jørgen E. Olesen
Medlem af Klimakommissionen

Alligevel vurderer Klimakommissionen, at biomassen kan komme til at dække mellem 30 og 70 procent af vores energibehov i 2050 afhængig af udviklingen i prisen på biomasse. Men selv hvis omfattende dele af Danmarks landbrugsareal blev omlagt til produktion af biobrændsler, vil det langtfra kunne dække fremtidens behov, fastslår Klimakommissionen i sin rapport. Et energisystem, der i meget høj grad bygger på biomasse, vil både blive afhængig af en betydelig import og af udviklingen i pris.

"Der er ingen, der ved, hvordan det kommer til at gå. Men personligt tror jeg, der vil komme en knaphed på biomasse, især hvis resten af verden også vælger at se klimaproblemet som et problem, de vil gøre noget ved," siger Jørgen E. Olsen.

To fremtidsscenarier for biomasse
Klimakommissionen har opstillet to fremtidsscenarier. Uanset hvilket et der bliver gældende, så vil mindst 30 procent af bruttoenergiforbruget komme fra biomasse. Det ene fremtidsscenarie er rosenrødt og forudsætter, at Danmark går enegang på biomasseområdet og derfor vil have fri adgang til masser af billig biomasse fra udlandet. I det tilfælde ville vi kunne dække 70 procent af vores energibehov med biomasse.

Det andet fremtidsscenarie vurderes af Jørgen E. Olesen som det mest realistiske, nemlig at efterspørgslen på biomasse bliver stor, prisen følgende meget høj og presset på naturressourcerne voldsom. Ifølge det scenarie må forbruget af biomasse derfor begrænses til et niveau svarende til Danmarks eget produktionspotentiale.

"Den sikre vej er at satse på de ressourcer, vi har selv. Men det forudsætter, at vi satser voldsomt på udbygning af vind, og at det lykkes at omsætte al persontransport til el. Ellers skal vi bruge endnu mere biomasse," siger Jørgen E. Olsen.

0:000:00