Debat

Det er kortsigtet at varme Danmark op fossilfrit uden solvarme

DEBAT: Det er et udtryk for vanetænkning, når man ikke anvender solvarme i energipolitikken. Dansk Solvarme Forening mener på den baggrund, at vi ikke bruger vores energiressourcer optimalt.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Dansk Solvarme Forenings beregninger viser, at energi fra store solvarme-anlæg koster 0,2 kr. pr. KWh i anlæggets levetid. Det gør solvarme til en af de billigste vedvarende energiteknologier på markedet, og energiprisen er konkurrencedygtig med biomasse.

Anders Otte Jørgensen
Formand for Dansk Solvarme Forening
Af Anders Otte Jørgensen
Formand for Dansk Solvarme Forening 

En fossilfri energiforsyning i Danmark er mulig. Men det forudsætter, at vi satser på alle pålidelige vedvarende energier, hvor der er nok ressourcer. Vind leverer lige nu hvad der svarer til ca. 20 procent af vores energi til el-forbrug. Solvarme har fuldstændig samme potentiale i varmeforsyningen, men vanetænkning i energipolitikken for varme gør, at vi risikerer ikke at bruge vores energiressourcer i Danmark optimalt.

Solvarme er ligesom vind afhængig af vejret, men i samspil med den måde, vi i øvrigt varmer vores boliger op, bidrager solvarme til energieffektivitet ved, at energiforbruget bliver 25-30 procent lavere.

Tænk solvarme ind i varmeforsyningen
40 procent af den energi, vi bruger i Danmark, går til at varme vores boliger og brugsvand op. Beslutningerne om fremtiden for så stor en del af vores energiforbrug skal ikke bare træffes ud fra gamle vaner. Lige nu er der - med god grund - meget fokus på, at biomasse skal være den bærende vedvarende energi i omstillingen af vores varmeforsyning. Men det kan koste os dyrt på sigt, hvis vi ikke tænker solvarme ind i varmeforsyningen. Biomasse er ikke en ubegrænset ressource og kan bruges til mange andre formål end varmeproduktion. Dansk Solvarme Forenings beregninger viser, at energi fra store solvarme-anlæg koster 0,2 kr. pr. KWh i anlæggets levetid. Det gør solvarme til en af de billigste vedvarende energiteknologier på markedet, og energiprisen er konkurrencedygtig med biomasse.

Biomasse gør os energiafhængige
Det kan lade sig gøre at skabe en fossilfri varmeforsyning i Danmark inden 2030. Men det kræver nytænkning i energipolitikken, og at centrale aktører indser, det er nødvendigt med en langsigtet plan for omstillingen, hvor vi skaber et miks af vedvarende energi, der giver os mest mulig grøn varmeenergi for pengene mange år ud i fremtiden. Faren ved at tænke, som vi plejer, er, at vi kun satser på biomasse, da det er nemt lige nu. Men på sigt kan fascinationen af biomasse gøre os afhængige af energi produceret af canadiske landmænd i stedet for olie fra Mellemøsten. Concito har netop skrevet en rapport til Klimakommissionen om flaskehalsproblemerne ved kun at satse på biomasse. Vi ønsker ikke at bære brænde til bålet, men vil bare gerne opfordre politikerne til at gå udenfor, forsigtigt kigge op og huske, at solen også kan varme i Danmark.

Solvarme er en god forretning 
De fremsynede varmeværker har forstået, at solvarme er en god forretning. Fjernvarmeforeningen ved det også og anbefaler sammen med Rambøll og Aalborg Universitet en massiv udbygning med solvarme på 8 mio. m2 solfanger inden 2030. Hvis vi gør det, sparer vi samtidig udledningen af 2,2 mio tons CO2 og skaber ca. 4000 lokale arbejdspladser. Eksportpotentialet er et to-cifret milliardbeløb, da det europæiske forbrug af fjernvarme er ca. 20 gange større end i Danmark.

Dansk Solvarme Forening har regnet på, hvad det vil koste at udbygge med solvarme som anbefalet i varmeplanen for store anlæg og en udbygning for små solvarmeanlæg. Vi har også en plan for, hvordan vi kan finansiere det og sikrer, at der samtidig er et økonomisk incitament i at skifte fra fossile brændsler til solvarme. Alle husstande udenfor kollektiv varmeforsyning skal modtage et årligt tilskud for den energi deres solvarmeanlæg producerer. Tilskuddet skal betales af leverandørerne af fossile brændsler og dermed af de husstande, der stadig bruger olie og gas. Det giver et yderligere incitament til at skifte energikilde. Husstande, der får varme fra kollektiv forsyning, vil ved en PSO-lignende ordning, som vi allerede kender det fra vindmøllestrøm, kunne være med til at finansiere udbygning med solvarme for 50 kr. om året. Det kan derfor lade sig gøre også at satse på solvarme i Danmark og samfundsmæssigt vil det endda være en god og langsigtet investering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00